Een werkdag met… keukenmonteur Erik Kleijer (26): “Elke keuken laat zien waar ik voor sta”
Wat zijn baan zo leuk maakt? “Dat ik in een paar dagen tijd, met mijn eigen handen, iets maak waar mensen écht blij van worden,” zegt Erik Kleijer (26). Als keukenmonteur is geen dag hetzelfde, en vandaag gaan we met hem mee op klus. Samen met een collega installeert hij een gloednieuwe keuken bij een klant thuis.

Erik doet de BBL-opleiding voor keukenmonteur. Hij werkt bij DB Keukens en leert zo het vak in de praktijk “Ik ben graag praktisch bezig,” vertelt Erik. “Gemiddeld doen we er twee dagen over. Loopt de eerste dag lekker, dan weet je dat je op dag twee alleen nog de afwerking hoeft te doen.” En dat oplevermoment? “Dat blijft het mooiste. De klant straalt, en jij weet: dit heb ik gemaakt.”
05:00 – Vroege start
“De wekker gaat. Ik spring mijn bed uit en maak rustig mijn lunch klaar. Even wakker worden.”
06:00 – Op weg
“Ik stap in de bus richting de klus. Soms haal ik mijn collega op, soms rijdt hij zelf. Ligt eraan waar hij vandaan komt.”
07:30 – Aankomst bij de klant
“We stellen ons netjes voor en nemen samen de tekening door. Waar komt wat? Klopt alles? Daarna checken we meteen de aansluitingen.”
07:45 – Alles controleren
“Zitten de aansluitpunten goed? Soms moeten we nog iets aanpassen. Dat doen we meteen, dan kunnen we daarna lekker door.”
08:00 – Uitpakken maar
“We pakken alle kasten en apparaten uit. Die zijn al eerder bezorgd. Mijn collega pakt uit, ik begin alvast met het stellen van de kasten. Alles moet natuurlijk waterpas.”
09:45 – Snelle koffiebreak
“Tijd voor koffie! Al neem ik die meestal pas als de basis staat. Ik werk liever even door. Anders raak ik uit de flow.”
10:00 – Blad erop
“We leggen en koppelen het werkblad. Het ene blad kitten we met siliconenkit, het andere met twee-componentenkit. Hangt af van het materiaal.”
12:30 – Pauze
“Het blad ligt, dus tijd voor lunch. Even opladen.”
13:00 – Passtukken zagen
“In de middag maken we (hoek)passtukken op maat. Die zagen we vaak buiten, anders zit het hele huis onder het stof. Daarna monteren we alles netjes.”
15:00 – Opruimen
“We ruimen al het karton en afval op en laden het in de bus. Ook het gereedschap gaat weer op de speciale karretjes. We vegen nog even, zodat de klant niet in het stof zit.”
16:00 – Op naar huis
“Klaar voor vandaag! Moe maar voldaan naar huis. Morgen de puntjes op de i zetten.”
Meer weten?
Erik volgt de opleiding voor keukenmonteur. Deze BBL-opleiding duurt 2 of 3 jaar. Je gaat meteen aan de slag bij een keukenbedrijf en leert van een praktijkbegeleider de fijne kneepjes van het vak. Je werkt vier dagen, krijgt meteen salaris een gaat nog één dag naar school. Na de opleiding heb je een pakket aan vaardigheden waar je je leven lang plezier van hebt.