03/03/2020 | Leestijd 2 minuten

Doelen stellen in 3 stappen: jouw eigen koers

Niets geeft zoveel voldoening als je doel te bereiken. Maar dan moet je wel eerst doelen stellen. En niet dromen, maar doen! Dat geldt ook voor je werk. Tijd voor een doelengesprek met je leidinggevende om jouw koers uit te stippelen.

Doelen stellen in 3 stappen: jouw eigen koers

Het werkt een stuk prettiger als duidelijk is wat er van je wordt verwacht. Jouw werkgever weet precies wat er dit jaar gepland staat. Van de vakbeurzen die worden bezocht tot de start van het inkoopseizoen en de targets die moeten worden gehaald.
Hoe kun jij samen met je leidinggevende dit jaar tot een succes maken? Ga je je verdiepen in bonbedrag, bijverkoop of ondersteunen bij social media-activiteiten? Wil je meedenken met de styling van de winkel of promotieactiviteiten uitvoeren?  Een doelengesprek biedt uitkomst. Dan kun je het meteen kijken wat jouw talenten zijn en hoe kun je die op een juiste manier kunt inzetten

Stap 1 – Vraag om een ‘doelengesprek’ met je baas: 

  • Laat je werkgever de bedrijfsdoelen vertellen
  • Vertel vervolgens jouw persoonlijke doelen 
  • Bespreek wat je kunt betekenen op de lange termijn 
  • Wat je daarbij nodig hebt (training, cursus?) 

Stap 2 - Zet de gemaakte afspraken op papier/mail

  • Welke output ga je het komende jaar leveren?  
  • Waarin ga je je (verder) ontwikkelen? Welke competenties krijgen extra aandacht? Hoe ga je dit aanpakken?
  • Welke ondersteuning krijg je hierbij? Een stage bij een collega? Budget voor een opleiding?

Stap 3 - Houd de vinger aan de pols

Een doelengesprek is onderdeel van een gesprekscyclus. Op een doelengesprek volgt namelijk een evaluatie tijdens je functioneringsgesprek, halverwege het jaar. Plan deze in en bespreek samen met je leidinggevende of je op schema ligt. Misschien is het nodig om doelen bij te stellen? 

Meer weten?

Het is belangrijk om af en toe samen met je leidinggevende of team stil te staan bij het werk en alles wat daarbij komt kijken. Dit kan op verschillende manieren. Kijk hier voor meer informatie over het functioneringsgesprek, beoordelingsgesprek of werkoverleg.

Meer info