27/10/2021 | Leestijd 4 minuten

“De jurk is nog altijd mijn favoriete kledingstuk!”

Annelies van der Stelt (52) stond als klein meisje tegen de etalageruit geplakt om naar mooie jurken te kijken. Inmiddels werkt ze al 33 jaar bij modewinkel Ballegooyen Modes. “Lang hè? Maar wat kan ik zeggen: ik kom het beste tot mijn recht in een omgeving waar ik me thuis voel.” 

“De jurk is nog altijd mijn favoriete kledingstuk!”

Een aantal vragen aan Annelies:

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“In dit vak weet je nooit precies wat de dag brengt. Dat maakt het zo bijzonder. Elke ochtend bespreken we met ons team wat er moet gebeuren. We zijn stuk voor stuk volkomen verschillend. Iedereen doet zijn eigen ding, en toch doen we het samen. Mijn ‘ding’ is voornamelijk de verkoop, en de presentatie van onze schoenen.”

Mijn baan in de winkel is voortgekomen uit de liefde voor mooie kleding.

 

Hoe ben je in de detailhandel terechtgekomen?

“Als klein meisje stond ik al met mijn neus tegen etalageruit gedrukt om te kijken naar mooie jurken. De jurk is nog altijd mijn favoriete kledingstuk. Later koos ik voor de mbo-modevakschool. Mijn baan in de winkel is dus voortgekomen uit de liefde voor mooie kleding.”

Wat vind je zo leuk aan de retail?

“Ik vind het bijzonder dat ik een klant kan helpen om de juiste beslissing te maken. Dat je een persoon de beste versie van zichzelf kunt laten zijn, en voorkomt dat iemand een miskoop begaat. Ik wil dat je nog jarenlang kunt genieten van die ene jurk, dat leuke paar schoenen of die bijzondere tas. Daar komen klanten voor terug. En ik denk dat wij daar als winkelmedewerker het verschil in kunnen maken.”

Wat voor verkoper ben jij?

“Van nature ben ik eigenlijk best introvert. Niet extreem verlegen of zo - ik heb totaal geen moeite met klanten aanspreken - maar ik zet mezelf gewoon niet zo snel op de voorgrond. Liever plaats ik iemand anders in de spotlight.”

Waar ligt jouw talent?

“Ik hoor vaak dat ik geduldig en creatief ben, met oog voor detail. Dat ik mensen de tijd en ruimte geef om zelf te beslissen of het zeker weten. Ik duw niet graag iets door.”

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen?

“Ik heb de cursus verkoopspecialist gedaan bij TMO Fashion Business School. En de cursus Imago Styling van Nelleke Mulder. Wat een vakvrouw! Ze heeft me geleerd dat je alle keuzes met kleding – of het nu gaat om een soepele of stevige stof of een groot of klein dessin – moet baseren op de lichaamsverhouding van de klant. Toen Nelleke hoorde dat ik hier al 33 jaar werk, werd ze ontzettend blij. Ze vond het namelijk een uitdaging om iemand die al zolang ergens werkt, nog iets bij te kunnen brengen... Ik neem niet automatisch alles over, maar ik vind wel dat je moet blijven leren. Zo heb ik ook nog enkele online cursussen gevolgd bij Modewise Academy!

Wat heb je geleerd?

“Nelleke heeft mijn werk nóg leuker gemaakt. Ik weet nu niet alleen óf een kleur trui mooi staat, maar ook waaróm, het juist zo goed past bij iemands ogen of huidskleur. Dat soort kennis is een meerwaarde.”

Wat doe jij nog meer om bij te blijven in je vak?

“Ik houd enorm van lezen. Het internet staat vol met artikelen over nieuwe trends en ontwikkelingen in de branche. Op die manier kom ik goed beslagen ten ijs zodra we op onze trend-avonden de nieuwste mode bespreken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de trainingen die Nelleke Mulder geeft? Voor Werk in de winkel maakte ze een reeks video’s met praktische verkoopt- en stylingtips. Bekijk ze hier.

Meer info