01/09/2020 | Leestijd 5 minuten

De 4 grootste fashion trends van winter 2020/2021

‘The fashion show must go on!’ Toegegeven: het jaar ziet er iets anders uit dan verwacht. Maar de mode staat nooit stil. Terwijl voor de meeste mensen de zomervakantie net voorbij is, is de herfst/wintercollectie 2020/2021 al klaar. Benieuwd naar de highlights van de -virtuele- catwalk? Wij vatten ze voor je samen. Inclusief tips om de klant optimaal te woord staan. Want goede gastvrijheid is belangrijker dan ooit. Juist nu. 

De 4 grootste fashion trends van winter 2020/2021

Aandacht en advies nog belangrijker

De roep voor verandering in de mode, wordt groter. Winkels hebben door COVID19 een geduchte concurrent van internet erbij gekregen. Verkopers moeten grotendeels op afstand de klant adviseren en service verlenen. Een blouse rechttrekken bij een klant, is niet zo vanzelfsprekend meer. Daardoor is kennis en inzicht juist nu essentieel. Advies, persoonlijke aandacht en klantvriendelijkheid gaan nog meer het verschil maken. Door naar de trends van de catwalk! 

Let’s sparkle! 

Glans blijft actueel. Ook tijdens het winterseizoen van 2020. Stoffen met een glimmende coating of pailletten, stoffen versierd met stenen of caleidoscopische effecten… Alles kan, zolang het maar glanst. 

TIP: alles wat glanst, lijkt groter, en komt derhalve meer naar voren. Houd hier tijdens het adviseren van de klant dus rekening mee. Veel vrouwen met een O-vormig figuur, zullen meer ‘shinen’ in een glanzende broek of rok, dan in een glanzende top. De benen staan op deze manier in het zonnetje. Slim: Als je op de hoogte bent van de items die de klant al in de kast heeft hangen, kun je bovendien heel gericht een (nieuw) shiny item adviseren. Zo kan de klant moeiteloos de nieuwste aankopen combineren met de bestaande garderobe. 

Volume on top 

Volumineuze mouwen blijven de aandacht trekken. Zie ook ons eerder geplaatste artikel over mouwvormen. Natuurlijk heeft het materiaal ook grote invloed op de uitstraling van het kledingstuk, en de manier waarop het valt. Stugge en stijve materialen zijn minder lichaamsvolgend. 

TIP: let op wat je wilt accentueren! Kijk kritisch of de mouwvorm past bij het figuurtype. Een A-type is over het algemeen gebaat bij het verbreden van de schouders, maar past deze ook bij de rest van het postuur? Ga je voor volume aan de bovenkant, zorg dan voor een slank geklede onderkant.  

Stitched 

Mix ’n match met patronen! In het thema van duurzaamheid is een nieuwe beweging gaande. Diverse dessins in één outfit, waarbij het lijkt alsof ze op elkaar zijn genaaid. Waarom niet? Dit alles met een knipoog naar de jaren ‘70 en ‘80. 

TIP: wil je zelf diverse dessins combineren? Let er dan op dat de prints verschillen qua grootte en dat er minimaal één kleur overeenkomt. Ronde dessins passen goed bij vrouwen of mannen met rondere lichaamskenmerken, terwijl rechte lijnen juist goed staan bij rechtere figuren. 

Showtime met transparantie  

Wist je dat seizoenskleding naar de achtergrond verdwijnt? Fashion designers kijken vanuit ecologisch oogpunt minder zwart-wit naar zomer-winterkleding. We dragen steeds meer items het hele jaar door. Transparante mode van kant, chiffon, tule, organza zijn wellicht voor de winter wat ongebruikelijk, maar doordat beide garderobes steeds meer gemeengoed worden, past dit ook gewoon bij de koudere dagen.  

TIP: Hier ligt een grote kans voor styling. Inspireer de klant, hoe hij/zij de transparante mode kan verwerken in de wintergarderobe. Welke lingerie, hemdjes, underwear draag je hierbij en hoe combineer je deze items? Een delicaat topje, met een oversized vest erover, bijvoorbeeld? Laagjes zijn de oplossing.  

Trends vormen altijd een uitdaging voor jou om klanten te inspireren en bieden een kans je stylingtalent te laten zien. Succes met verkopen! 

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.  

Meer weten?

Wil je klant ook op anderhalve meter afstand optimaal advies geven? Nelleke Mulder geeft in een reeks inspirerende video’s tips hoe je dat kunt doen.

Meer info