29/12/2020 | Leestijd 2 minuten

Coupeur Nikos is niet snel trots. “Wat ik maak, moet altijd beter!”

De stijlvolle fashion man Nikos Anastasiou (25) stond werkelijk te springen om de modevakschool af te ronden en lekker te gaan werken. Soms droomt de coupeur van een leven als beroemde modeontwerper à la Alexander McQueen, maar voorlopig is zijn baan bij Blijdesteijn spannend genoeg. “Ik ben niet snel trots op mijn werk. Het moet altijd beter!” 

Coupeur Nikos is niet snel trots. “Wat ik maak, moet altijd beter!”

Midden in mode-walhalla Blijdesteijn staat een uitnodigende bar. De stralende Nikos lijkt zich op zijn gemak te voelen: “Hier kun je gezellig na werk nog een wijntje drinken. Er heerst een familiegevoel.”  

Grieks 

Nikos komt uit Griekenland, zoals zijn mooie naam al doet vermoeden. Maar door zijn vloeiende Nederlands zou je niet denken dat hij hier pas zeven jaar woont. “Op mijn 18e was ik nieuwsgierig naar een nieuw leven. Dus ik dacht: ‘Ik ga het gewoon doen! Ik verhuis naar Nederland’, waar ook enkele familieleden wonen. Kleding was altijd een grote passie, dus het werd de modevakschool. Maar joh, als ik had geweten hoe heftig immigreren zou zijn… Je hele wereld staat op z’n kop!” 

Modevakschool 

“Hoe langer ik hier woon, hoe fijner ik het vind! Nederland is een goede keuze geweest. Net als de modevakschool, achteraf gezien. Ook al vond ik die opleiding op een gegeven moment wel steeds minder leuk, eerlijk gezegd… Als student word je klaargestoomd om patronen te tekenen, te ontwerpen en collecties te produceren. Maar op een gegeven moment voelde het allemaal nogal ‘standaard’, en weinig innoverend. Ik had ook niet zo veel met die grote industriële machines. Daar ben ik te veel een dromer voor.
Ik kan me helemaal verliezen in een project. Ik denk dat ik gewoon aan de slag wilde gaan.” 

Het perfecte plaatje 

“Misschien dat ik me ooit wil gaan richten op het totaalplaatje van persoonlijke styling. Kleding, haar, make-up... En dat combineren met fotografie. Zoiets! Maar voorlopig kan ik mijn talent bij Blijdesteijn nog genoeg ontwikkelen.”

Lees ook de interviews met Chantal Stalenhoef en Aartje van Zoelen 

Meer weten?

Meesteropleiding Coupeur Amsterdam is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van winkels, theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 

Meer info