26/12/2020 | Leestijd 3 minuten

“66 jaar, ik kan er nog wel tegenaan!”

Een kledingstuk dat niet past, passend maken... Dat vindt Aartje van Zoelen nog altijd een kunst die ze met liefde uitvoert. Op 66-jarige leeftijd mag ze eigenlijk allang stoppen met werken. Maar met pensioen? Daar komt niets van in. Liever blijft de coupeuse aan het werk bij Blijdesteijn Mode in Tiel.

“66 jaar, ik kan er nog wel tegenaan!”

Aartje: “Ik vind het heerlijk om lekker bezig te zijn. Wat moet ik thuis? Ik wandel graag. Ik fiets graag. En ik vermaak graag kleding, nog zo’n 22 uur per week. Het geeft me energie om onder de mensen te blijven. Je spreekt altijd weer nieuwe klanten, krijgt nieuwe indrukken.”  

‘Eindelijk iets wat ik leuk vind’ 

Aartje: “Vroeger was het nog heel normaal dat je als jong meisje op school leerde breien, haken en borduren en daarna naar de huishoudschool ging. Maar dat laatste wilde ik niet. Toen we voor de grap een keer een modeshow moesten organiseren op school, dacht ik: ‘Eindelijk iets wat ik leuk vind! Kleding!’ Toen ik vijftien was, vertelde mijn oma dat ze iemand zochten bij modewinkel Blijdesteijn in Tiel. Dat werd ik!”   

De huidige eigenaar Bram heb ik nog als baby meegemaakt.

 

De eigenaar als baby 

Aartje is een veteraan van Blijdesteijn. Ze werkt al meer dan vijftig (!) jaar bij de modewinkel in Tiel. “De huidige eigenaar, Bram, ken ik al vanaf dat hij een baby was. Ik ben ooit door zijn grootvader aangenomen, en heb daarna alle verbouwingen, extra winkelpanden en verhuizingen meegemaakt. Tussendoor ben ik er eventjes uit geweest, toen de kinderen kwamen. Maar na een paar jaar dook ik weer terug in het atelier. Als je ergens zo’n lange tijd werkt, raak je vergroeid met een bedrijf. Dat is heel waardevol. Laatst kwam er bijvoorbeeld weer een meneer zijn trouwpak laten maken, die voor de tweede keer in het huwelijksbootje stapte.”  

Op de vraag of Aartje zichzelf nog lang ziet werken bij Blijdesteijn antwoordt ze volmondig: “Ja! Ik kan er nog wel een tijdje tegenaan, hoor!”  

Lees ook de interviews met Nikos Anastasiou en Chantal Stalenhoef 

Meer weten?

Meesteropleiding Coupeur Amsterdam is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van winkels, theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 

Meer info