13/01/2020 | Leestijd 4 minuten

Augusta werkt bij high end woonwinkel Vos Interieur

Hoe houd je je als nuchtere Groningse staande in het luxe segment van fashion en interieur? En hoe overleef je een turbulente carrière in de retail? Augusta Gelens (56) van Vos Interieur weet dat als geen ander…

Augusta werkt bij high end woonwinkel Vos Interieur

Augusta rondde de mbo-opleiding Mode & Kleding af. Daarna ontmoette ze op haar achttiende Henk Bakema, de ondernemer achter mode-imperium GEAS. Hij maakte van haar zijn algemeen manager en introduceerde Augusta in de wereld van fashion, glitter en glamour. “In twaalf jaar tijd hebben we tien winkels opgezet. We verkochten merken als Fiorucci en Jean Paul Gaultier. Een bizarre tijd, zes dagen per week werken en ontelbare reisjes naar Parijs en Milaan… Ik weet nog dat ik in een Jaguar zat en dacht: ‘Wat gebeurt er eigenlijk allemaal?’ Ik denk dat mijn Groningse nuchterheid me toen staande heeft gehouden.”  

“Als je binnenkomt, loop je gelijk tegen mij aan!”   

Solo 

Toen GEAS failliet ging, begon Augusta met een eigen kledingwinkel in het ‘gewone’ middensegment, Palazzo. “Een mooie nieuwe tijd. Maar ook hard werken. Toen op een dag mijn leveranciers stuk voor stuk failliet gingen, heb ik noodgedwongen de stekker eruit moeten trekken…” 

Schulden en rompertjes 

Met een gesloten winkel en achterstallige betalingen, ging Augusta op zoek naar een baan. “Gelukkig kon ik terecht bij Sammie Kinderkleding. Niet alleen was het een prettige werkomgeving, ik kon ook mijn belastingschulden afbetalen en had bovendien net een kindje gekregen. Dus ik dompelde me graag onder in de rompertjes en schattige kleertjes.”  

Gekluisterd aan Vos  

Na tien jaar werd het tijd voor iets anders. Augusta zag een vacature bij Vos Interieur. “Het leek me een spannende nieuwe wereld. De woonbranche is natuurlijk een andere tak van sport. Dus ik maakte in het begin ook wel wat fouten. Dan bestelde ik de hoekbank met de verkeerde chaise longue, of een hoes voor een stoel die niet paste. Inmiddels ben ik alweer elf jaar gekluisterd aan deze winkel.”   

Vliegende keep  

“Als je bij Vos binnenkomt, loop je eigenlijk gelijk tegen mij aan. Hup, koffie erbij... Ik weet precies naar welke collega ik moet schakelen. Ik vind het fijn dat we zo op elkaars talent kunnen bouwen. Het is hier een geoliede motor. Die perfecte dynamiek, alsof je een voetbalelftal bent, die vind ik zo speciaal! Ik zie mezelf dan ook meer als een allround winkelmedewerker of vliegende keep dan een interieuradviseur.”  

Gras is groener  

“Het gras is niet altijd groener bij de buurman. Volgens mij denken veel mensen dat. Elk bedrijf heeft zijn minpunten. Maar misschien heb ik makkelijk praten en ben ik hier gewoon verwend, hoor, met al die fijne collega’s en mooie spullen om me heen. Als je me tien jaar geleden had gezegd wat ik bij Vos allemaal zou doen, had ik je niet geloofd.” 

Meer weten?

Wil jij nieuwe stappen zetten in je loopbaan of een nieuwe uitdaging aangaan op je werk, maar weet je niet precies hoe? Kijk op Werk in de winkel dan eens bij 'loopbaanadvies' voor praktische tips om jezelf verder te ontwikkelen.

Meer info