10/09/2021 | Leestijd 5 minuten

Anneke over haar coach: “Iedereen zou zo’n kans met beide handen moeten aangrijpen!”

Werk je in de winkel, dan bepaal jij het het succes van je klanten. Daarom is het zo belangrijk dat je plezier houdt in je werk en er een goede balans is tussen je werk en privé. Daar kunnen ontwikkelcoaches bij helpen. Tuincentrum De Bosrand in Rijsbergen schakelde de hulp in van coach Marco Vallebella. Bloemist Anneke Monden gaf zich meteen op voor een gesprek. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Iedereen zou zo’n kans met beide handen moeten aangrijpen!’

Anneke over haar coach: “Iedereen zou zo’n kans met beide handen moeten aangrijpen!”

Anneke Monden vertelt enthousiast over haar werk en haar gesprek met Marco: “Ik heb 12,5 jaar lang een eigen bloemenzaak gehad. Om meer tijd thuis door te kunnen brengen, heb ik die tien jaar geleden verkocht. Sindsdien werk ik bij tuincentrum De Bosrand in Rijsbergen, op de bloemenafdeling. Samen met m’n zeven collega’s houden we ons dagelijks bezig met alles rond ons stukje winkel: van boeketten tot rouwstukken, maar bijvoorbeeld ook aankleding en inkoop. Dat is wel leuk: het voelt soms echt alsof we ons eigen zaakje runnen binnen het tuincentrum. Natuurlijk moeten we sommige dingen overleggen en moet alles passen binnen het beleid van de winkel. Maar daarbinnen hebben we veel vrijheid. Bijvoorbeeld om eens te kijken naar andere leveranciers of de afdeling zo in te richten dat we bepaalde producten beter kunnen verkopen.”

Gezelligheid op de werkvloer: leuk én nuttig

“Onderling hebben we het fijn op de werkvloer, met directe collega’s én leidinggevenden. Het is soms echt wel aanpoten hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar zelfs dan moet wat gezelligheid tussendoor kunnen. Uiteindelijk straal je dat namelijk ook uit naar de klanten, die waarderen de vrolijke sfeer en herkennen dat het niet gespeeld is. Dát is de reden dat veel van hen elke week even langskomen. Bovendien proberen we altijd om klanten iets extra’s te bieden: niet alleen bloemen verkopen, maar ook een leuk praatje maken bijvoorbeeld. Of wat stappen meer zetten om ze van goed advies te voorzien. Ook daarin krijgen we weer alle vrijheid om alles te doen zoals wij willen: uiteindelijk zijn wij namelijk de bloemspecialisten.”

Minder stress, meer balans

“Een paar maanden geleden stond in onze werkapp een oproep voor loopbaancoaching. Toen dacht ik gelijk: interessant, daar kan ik vast iets van leren. Als moeder vind ik het nog weleens moeilijk om alle ballen in de lucht te houden. Thuis wil ik alles geven, op werk ook. Omdat ik parttime werk, heb ik op beide fronten maar beperkt de tijd om dat te doen. Soms is er daardoor sprake van wat disbalans: dan ren ik op het werk harder, waardoor het thuis minder lukt. Daar krijg ik dan stress van.”

Nee zeggen

“Het leek me interessant om dit met een buitenstaander te bespreken: coach Marco. En ook al kende ik hem nog niet, het voelde niet alsof ik met een vreemde praatte. Hij stelde me vanaf het begin al erg op m’n gemak. Daarna gaf-ie me praktische handvatten om mijn grenzen te bepalen en de balans tussen werk en thuis te bewaren. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Als ik zie dat iemand overloopt, neem ik al snel dingen over. Zelfs als ik daardoor te veel op m’n bord krijg. Ook vind ik het moeilijk om iets te laten liggen tot morgen. Marco heeft me op het hart gedrukt om mezelf beter te beschermen. Ik wist natuurlijk dat dat nodig was, maar het is fijn als iemand anders je extra aanspoort.”

Ik voelde me gehoord

En, heeft het gewerkt? “Mijn gesprek was in mei, vlak voor de zomerperiode. Dan is het altijd wat rustiger in het tuincentrum. Ik zal met de winter in aantocht pas in de praktijk kunnen brengen wat Marco me heeft verteld. Toch ben ik nu al erg blij dat ik me voor het gesprek heb opgegeven. Het was gewoon erg fijn om eens lang stil te staan bij dingen waar ik tegenaan loop in mijn werk. Ik voelde me gehoord. Ik had ook helemaal niet het gevoel dat er elk moment een eierwekker af kon gaan, hij nam alle tijd voor me. En na afloop zei hij: ik ben er op die en die dag ook, dus kom gerust nog eens langs als je nog iets wilt bespreken. Heel erg fijn.”

Interview bedrijfsleider

Ook bedrijfsleider Ilse van Haaster was enthousiast over de coaching.  Lees hier haar verhaal.

Meer weten?

Marco Vallebella is loopbaancoach bij De Unie. Deze vakorganisatie geeft loopbaancoaching aan medewerkers en ondernemers in verschillende branches, waaronder de retail. Meer informatie vind je op jouwtalentindewinkel.nl.

Meer info