20/07/2017 | Leestijd 5 minuten

Ai. Geveld door "vrijetijdsziekte"

Ken je dat? Je hebt wekenlang de dagen op de kalender doorgestreept en eindelijk is het dan zover; vakantie! Maar op dag één voel je meteen een griepje opkomen. Dan heb je vast last van vrijetijdsziekte. 

Ai. Geveld door "vrijetijdsziekte"

Juist bij ons (INretailVerzuim.nl) komen er in de vakantieperiode veel van dit soort verzuimmeldingen binnen. Waar komt dit verschijnsel nu vandaan én nog belangrijker hoe kun je het voorkomen? Bij vakantie denk je -overigens volledig terecht- aan uitrusten en ontspanning. Toch voelen veel mensen zich juist minder lekker aan het begin van hun vakantie.  Je krijgt ineens een griepje of je bent hartstikke futloos, terwijl je de rest van het jaar nooit ziekt bent en altijd gewoon lekker doorwerkt. Het wordt wel vrijetijdsziekte genoemd. Maar hoe kun je nou ziek worden van té veel vrije tijd??

Geen mythe
Dit verschijnsel is echter geen mythe. Onderzoek aan de universiteit van Tilburg heeft aangetoond dat het aantal verzuimmeldingen toeneemt aan het begin van een vakantieperiode. En ook onze ervaringen/cijfers bij INretailVerzuim.nl onderbouwen dit verschijnsel. Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets van de Universiteit Tilburg vergelijkt het verschijnsel met voetballers, die 90 minuten lang voluit gaan. ‘Pas na de wedstrijd voelen ze het ene na het andere pijntje.’ Hetzelfde gebeurt als het lichaam na een tijd hard werken ineens in de vakantiemodus komt. Vaak heeft “vrijetijdsziekte” de vorm van een extreme vermoeidheid.‘Dat komt doordat onze hersenen maar een beperkt vermogen hebben om informatie te verwerken’, zegt Ad. ‘Als je druk bent op je werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen. Maar als de afleiding van het harde werken wegvalt, dringen alle signalen uit je lichaam door en voel je dat het niet goed gaat.’

Preventie
Ziek worden in de vakantie voorkom je door een minder grote overgang van werk naar ontspanning te creëren. Een oplossing kan zijn om ook als je niet vrij bent, wel bewust om te gaan met je vrije tijd. Maak elke dag van je werk een feestje maar zorg er daarnaast ook voor dat je na je werk leuke ontspanning zoek. Ga sporten, naar de film of lees een goed boek! Het is namelijk van belang om regelmatig je ‘accu’ op te laden en niet alleen tijdens je vakantie. Ook minder koffie en alcohol drinken kan helpen.

Blijf actief
Als je lichaam meer adrenaline aanmaakt dan je nodig hebt, waardoor je een opgejaagd of gestrest gevoel krijgt, kan lichamelijke inspanning juist goed helpen. Parkeer jezelf dus niet meteen op de eerste vakantiedag op de bank of ligbed, maar blijf lekker actief. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de frisse lucht.  Heerlijk een paar baantjes trekken in het zwembad of lekker surfen. Zo blijf je de hele vakantie lekker fit (en pas je na je vakantie ook nog in je fashionable outfit).

Eet gezond
Iets waar lang niet iedereen aan denkt is om gezond te eten tijdens je reis. Door gezond te eten, voorzie je je lichaam van voldoende energie om de hele reis op een aangename manier te doorstaan.  Maak plaats voor plezier en energie in plaats van vermoeidheid en een zeurend lichaam. Laat de witte bolletjes met kaas en zoete drankjes thuis en kies in plaats daarvan voor rijke voeding zoals fruit, volkoren/spelt broodjes belegd met groenten (tomaat, komkommer, avocado) en eiwitten. Drink ook genoeg water om je lichaam voldoende te hydrateren. Tijdens het reizen verlies je extra veel vocht en ieder proces in je lichaam heeft water nodig. Drink gerust drie liter water op een dag.  Eet en drink vooral niet te veel suiker, dit is de boosdoener die ervoor zorgt dat je lichaam het moeilijk krijgt en gaat zeuren!

En vooral genieten, genieten en genieten
Door maximaal te genieten ben je één en al positiviteit wat een fantastische uitwerking heeft op je lichaam en geest. Zodat je helemaal ontspannen en opgeladen een nieuw seizoen tegemoet kunt gaan!


Wilma Schreuder is verzuimadviseur bij INretailVerzuim.nl. Zij geeft tips om te voorkomen dat je ziek wordt en adviseert wat je moet doen als je met verzuim te maken krijgt.