07/02/2023 | Leestijd 2 minuten

5 veelgestelde vragen over vakantie in de cao Retail Non-Food

Heb jij al voorjaarskriebels? Zin om er even tussenuit te gaan? De voorjaarsvakantie start al op 18 februari. Hoe zit het ook weer met het aanvragen en opnemen van je vakantieverlof? We hebben vijf veelgestelde vragen over vakantie voor je op een rijtje gezet. Dit staat in de cao Retail Non-Food.

5 veelgestelde vragen over vakantie in de cao Retail Non-Food

Veelgestelde vragen over vakantie

Hoe zit het ook alweer met het aantal vakantiedagen dat je hebt per jaar? En hoeveel dagen kun je in één keer opnemen?  Deze en nog veel meer afspraken over vakantie staan in de cao Retail Non-Food. We hebben vijf veelgestelde vragen over vakantie voor je op een rijtje gezet. 

1. Hoeveel vakantie-uren heb ik per jaar? 

Volgens de cao Retail Non-food heb je op fulltime basis recht op 182,4 vrije uren per jaar, gebaseerd op een werkweek van 38 uur. Werk je in de woonbranche dan is dit 185 uur, gebaseerd op een werkweek van 37 uur. Als je maar een deel van het jaar hebt gewerkt en/of geen fulltime dienstbetrekking hebt, dan heb je recht op een evenredig deel. 

2. Hoeveel vakantiedagen mag ik aaneengesloten opnemen? 

Per kalenderjaar heb je recht op 2 weken aaneengesloten vakantie.

3. Wanneer vraag ik mijn vakantie aan? 

Je vraagt je vakantie tijdig schriftelijk aan. Je werkgever moet hier binnen 2 weken op reageren. Hij of zij zal deze in principe goedkeuren, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bezettingsprobleem. 

4. Mag mijn werkgever verplichte vrije dagen aanwijzen?

Ja, voorwaarde is wel dat de mogelijkheid voor de werkgever om verplichte vrije dagen aan te wijzen staat opgenomen in de cao of in je arbeidsovereenkomst. Deze verplichte vrije dagen worden van je vakantiedagensaldo afgetrokken.

In de cao Retail Non-Food staat dat de werkgever in overleg met het medezeggenschapsorgaan voor de onderneming maximaal twee dagen per jaar als verplichte collectieve vakantiedagen mag aanwijzen. Afwijkingen per vestiging en locatie zijn hierbij mogelijk (artikel 8 Vakantie). 

5. Heb je bij een 0-urencontract recht op vakantietoeslag? 

Ja, daar heb je recht op. Dit is 8% van het over het vakantietoeslagjaar feitelijk verdiende loon. 

Meer weten?

Heb je vragen over bijvoorbeeld je vakantiedagen, werkuren, ziekteverzuim en andere zaken? Bekijk dan de veelgestelde vragen over de cao Retail Non-Food.

Meer info