13/07/2021 | Leestijd 3 minuten

20-jarige Renée begon eigen winkel tijdens lockdown: BYRENÉE

“Laat ik eens armbandjes gaan maken”, dacht Renée Sanders toen ze in het zesde semester van haar studie ineens niet meer naar school mocht gaan. Een half jaar later heeft de 20-jarige studente aan het TMO haar eigen winkel voor kleding en sieraden, BY RENÉE in Zwijndrecht. 

20-jarige Renée begon eigen winkel tijdens lockdown: BYRENÉE

Waarom heb je gekozen voor een eigen modezaak?

Doordat ik vanaf half maart alleen online lessen volgde, hield ik tijd over. Het leek me leuk om sieraden te maken, zoals mijn moeder ook al deed. Via Instagram postte ik mijn armbandjes. Voor ik het wist had ik honderden bestellingen. Toen mijn vader het idee opperde om dan maar een eigen winkel te beginnen in een pand van hem dat al best een tijd leeg stond, heb ik de sprong gewaagd.” 

Welke taken heb je zoal binnen je bedrijf?

“De inkoop van de kleding en de sieraden, het bijhouden van het voorraadsysteem en het posten op Instagram zijn wel de belangrijkste dingen die ik doe. Gelukkig helpt mijn vader me voorlopig met de financiële zaken. Maar ik moet natuurlijk wel binnen mijn budget blijven en targets halen.”

Hoe combineer je de winkel met je studie?

“Ik heb twee medewerksters in dienst en mijn moeder helpt soms mee. Achter in de winkel volg ik online lessen via Teams. Ideaal! Op dit moment werk ik op school aan een project voor Winkelcentrum De Parade: een app met een trainingstool die retailers kunnen gaan gebruiken.” 

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?

“In semester 3 kregen we bij modeagentuur Laundry Room in Doorn de opdracht om een collectie in te kopen, dat vond ik heel leuk! Ook de lessen over voorraadbeheer zijn belangrijk voor me geweest. Verder heb ik op TMO geleerd hoe je kleding op een tactische wijze ‘inhangt’ in de winkel.” 

Wat is je leukste herinnering tot nu toe van TMO?

“Dat is zonder twijfel het Trend Event in semester 4. Ik vond het echt geweldig om zelf een een project te bedenken en organiseren, en dat ook nog eens te laten zien aan familie en vrienden.” 

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?

“Eigenlijk wilde ik modeontwerpster worden. Nu kan ik best aardig tekenen, maar ik kwam er al snel achter dat je wel héél creatief moet zijn om ingewikkelde ontwerpen te maken. Een klasgenootje op de havo vertelde dat ze voor TMO had gekozen. Ik raakte geïnspireerd en bezocht de open dag. Ik was meteen verkocht: de combinatie van business en fashion was geknipt voor mij. Het is me absoluut niet tegengevallen!”

Heb je nog een advies voor middelbare scholieren bij het kiezen van een opleiding? 

“Luister naar jezelf en doe niet iets waarvan je omgeving vindt dat je het moet doen. Voor leerlingen die affiniteit met mode én business hebben zou ik zeggen: kies TMO, want dat is een brede opleiding waar je nog alle kanten mee op kunt!”

Het volledige interview met Renée vind je op de website van het TMO.

Meer weten?

Ook benieuwd naar TMO Fashion Business school? Bezoek de website.

Meer info