09/02/2023 | Leestijd 3 minuten

10 tips voor jouw eerste werkdag

Yes! Start jij een nieuwe baan? Spannend, maar ook leuk! Hoe bereid je je goed voor op je eerste werkdag en wat moet je vooral wel en niet doen op de dag zelf? Deze 10 tips gaan je helpen!

10 tips voor jouw eerste werkdag

10 tips voor jouw eerste werkdag

  1. Zet je wekker eerder dan normaal: je eerste werkdag kan veel energie kosten. Neem daarom ruim de tijd om rustig op te staan en jezelf klaar te maken voor de dag.
  2. Leg je outfit van tevoren klaar: heb je jezelf al verdiept in de kledingvoorschriften op je nieuwe werk? Heel goed! Leg een passende outfit klaar, het liefst de avond van tevoren, zodat je daar in de ochtend niet meer aan hoeft te denken.
  3. Plan koffiemomentjes met je collega’s in: wanneer je je collega’s even kort één op één spreekt, kun je elkaar nét wat beter leren kennen. Ook al is het maar tien minuten.
  4. Zet koffie voor jezelf en je collega’s: neem initiatief en zet koffie voor jezelf en je collega’s. Zo kun je meteen de namen van je collega’s oefenen!
  5. Laat je telefoon met rust: vestig je aandacht op je nieuwe werk en je collega’s. Dat betekent dat je je telefoon even met rust laat.
  6. Zoek uit wat de ongeschreven regels zijn binnen het bedrijf: ze staan nergens op papier, maar ze zijn wel belangrijk: de ongeschreven regels. Observeer, luister, vraag en kom meer te weten.
  7. Stel vragen: je hoeft je collega’s natuurlijk niet de hele dag te vuren met tientallen vragen, maar als je hier en daar oprechte vragen stelt, leer je zelf meer en kom je geïnteresseerd over.
  8. Schrijf je vragen op: is je leidinggevende druk? Schrijf je vragen op en stel ze later wanneer je collega meer voor je heeft.
  9. Denk mee: bedenk een creatief idee, neem initiatieven voor (kleine) werkzaamheden die je al kunt oppakken en wacht dus vooral niet af. Een proactieve houding is van belang.
  10. Vraag terug: vraagt een collega naar jouw hobby’s? Vraag dan ook gelijk wat haar hobby’s zijn.

Denk daarnaast aan goed slapen, jezelf netjes voorstellen aan al je nieuwe collega’s, mee lunchen en notities maken. Voor de hand liggend, maar zeker niet minder belangrijk.

Succes en natuurlijk veel plezier op jouw eerste werkdag!

Meer weten?

Ben je toe aan een volgende stap en op zoek naar een leuke baan? Hier vind je de leukste banen in de retail.

Meer info