Werken in de modebranche

Over het werken in de modebranche zijn verschillende afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Deze afspraken zijn vastgelegd in een cao die voor de gehele mode, sport en lifestyle branche geldt. Werken in de mode betekent een baan waar je passie en werk combineert. Op Werk in de Winkel vind je alles over werken in de mode.

Werken in de mode, de CAO

In de cao staan afspraken met betrekking tot werken in de modebranche. Deze afspraken zijn vastgelegd in een cao die voor de gehele mode, sport en lifestyle branche geldt. In de cao staan afspraken met betrekking tot werken in de modebranche, zoals: 

  • Loonschalen
  • Verlofregelingen
  • Proeftijd
  • Vakantiedagen

In de cao zijn nog meer afspraken gemaakt. Vaak zijn de afspraken die in een cao staan gunstiger voor werknemers dan de regels die de wet voorschrijft. Zo kan het minimumloon bijvoorbeeld hoger liggen dan het wettelijke minimum loon. Alle afspraken zijn na te lezen in het cao boekje. In juli is er definitief een akkoord bereikt voor een nieuwe cao. De veranderingen die zijn doorgevoerd gelden
vanaf 1 juli.

Pensioenregeling werken in de modebranche

Wanneer je werkt in de modebranche kun je via je werkgever pensioen opbouwen. Dat is extra geld voor wanneer je stopt met werken. Er zijn verschillende situaties die jouw pensioenopbouw beïnvloeden:

  • De uren die je werkt
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden

Elk jaar krijg je een overzicht thuis waar in staat hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Het is handig om dit in de gaten te houden. Kloppen de cijfers wel? Zijn jouw gegevens correct? Je kan ook online kijken hoe jouw pensioen er voor staat op mijn pensioenoverzicht. Hier vind je een compleet overzicht van jouw totale pensioen.

Waaruit bestaat het pensioen?

Het pensioen dat je opbouwt via je werkgever is een gedeelte van het totale pensioen dat je uiteindelijk ter beschikking hebt. Van de overheid krijg je namelijk AOW op het moment dat je de AOW leeftijd bereikt en stopt met werken in de modebranche.  Weten wat jouw AOW leeftijd is? Dankzij de recente veranderingen is het misschien niet helemaal duidelijk wat jouw AOW leeftijd is. Je kan berekenen wat jouw AOW leeftijd is, zodat je weet wanneer je kunt stoppen met werken in de modebranche.

Voordelen bij werken in de modebranche

Werken in een kledingwinkel zorgt ervoor dat je via jouw werk kan profiteren van collectieve voordelen. Zo kun je bij INretail Verzekeringsdienst een goede verzekering afsluiten voor een scherpe premie. Bovendien heeft Privelease van Noordlease speciaal voor retailmedewerkers een aantrekkelijk private lease assortiment klaar staan. Je hebt zelf de keuze waar je gebruik van wilt maken

Opleiding naast je werk in de retail

Door een mode opleiding te volgen naast je werk kun je de veranderingen in jouw vakgebied bijhouden. et een retail opleiding leer je om te gaan met verschillende thema’s, zoals succesvol leidinggeven en omgaan met klanten. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden tot doorgroeien. Doe ervaring op met werken in de mode door meteen in de praktijk te brengen wat je geleerd hebt. Je hebt de keuze uit verschillende BBL opleidingen op MBO of HBO niveau.  Als je een BBL opleiding volgt, ga je meestal 1 dag in de week naar school en doe je de overige tijd ervaring op in een leerbaan. Met een HBO opleiding kan je je verder ontwikkelen tot een hoger niveau. Het is ook mogelijk om een studie naast je werk te volgen. Op Werk in de Winkel geven wij een overzicht  van diverse retail opleidingen. 

Op de hoogte van trends in de modebranche

Wees daarnaast altijd op de hoogte van veranderingen en het laatste nieuws over werken in de modebranche op het mode blog van Werk in de Winkel. Hier vind je naast nieuws ook interessante tips over werken in de winkel, trends en gezondheid. Heb je nog vragen over werken in de modebranche? Neem contact op met Werk in de Winkel!