09/12/2020 | Leestijd 2 minuten

Zwart is mooi, maar kleedt niet altijd af…

Zwart past bij elke kleur en (bijna) elke gelegenheid! Rond de feestdagen is er traditiegetrouw stormloop op zwarte jurkjes, rokken, tops en jasjes. Zwart is van alle tijden en staat iedereen. Als een klant voor de total black look gaat, is jouw stylingtalent onmisbaar. Want er zitten een paar zwarte kanttekeningen aan deze kleur. 

Zwart is mooi, maar kleedt niet altijd af…

Door Carla van den Puttelaar  

Zwart kleedt niet altijd af 

Zwart absorbeert al het licht. Daardoor kun je in een zwarte outfit in vele gevallen voller, langer of groter lijken dan je bent. Bovendien kan een outfit met compleet dezelfde donkere kleur soms overkomen als één massief blok. Dat is niet altijd wenselijk, dus een beetje advies is hier op zijn plek.  

De oplossing? Mix texturen!  

Toch is de total black look heel mooi te stylen voor iedereen. Namelijk door verschillende soorten materialen met elkaar te mixen. Dus combineer geen katoenen broek met een katoenen top, maar speel met stoffen en structuren. Zoals glad, geruwd, wollig et cetera. Zo creëer je gelaagdheid, en wordt het licht niet geabsorbeerd, maar juist weerkaatst.  

Dit zijn combinaties die goed werken:  

  • Matte materialen met glanzende materialen – denk aan wol met lakleer; 
  • Ruwe materialen met gladde materialen – denk aan tweed met zijde; 
  • Compact met transparant – denk aan leer met een voile blouse of kant;  
  • Dik (stevig) met dun (soepel vallend) – Ribfluwelen (corduroy) jeans met een kanten top.

Tip: maak eens een hele zwarte outfit op de etalagepop met verschillende materialen! En wil je een opvallende etalage met extra stopkracht? Kleed dan alle etalagepoppen eens in het zwart.  

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.