16/06/2022 | Leestijd 3 minuten

Woontrend #3 van 2023: Existential Power

De natuur speelt een prominente rol in ons leven. Dit zien we in en om het huis terug in de vorm van stoere stenen en krachtige keien. Maak kennis met de oerkracht van de natuur in woontrend#3: Existential Power.

Woontrend #3 van 2023: Existential Power

In de woontrend Existential Power lijkt het alsof de natuur ons huis binnendringt en het overneemt. Van subtiele vormgeving is geen sprake. Het interieur wordt robuuster, grilliger en daarmee extreem natuurlijk. Alsof de natuur zijn oerkracht om te overleven toont. Rots-, steen- en keivormen hebben de overhand. Materialen zijn vooral natuurlijk en/of milieubewust. De organische vormen en de milieuvriendelijke materialen-hebben meestal een natuurlijk kleurgebruik, inclusief diepe, donkere tinten die de extreme kracht van de natuur aangeven.

De winkel speelt bij de uitleg van dit thema een belangrijke. Wees duidelijk en eerlijk over waar het bij de productie goed gaat en ook waar nog verbetering mogelijk is. Wees op de hoogte van circulaire oplossingen binnen de branche en vertel de consument daarover

Kernwoorden

Termen die passen bij Existential Power: natuurlijk, verwilderd, krachtig, organisch, grillig, biobased, duurzaam, circulair, één met de natuur en vergroeid.

Vormen

De vernieuwing in dit thema zit in het gebruik van grillige en organische vormen. Dit versterkt de natuurlijke en/of handgemaakte uitstraling.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd met veel aandacht voor bruin- en groentinten. Deze worden aangevuld met enkele diepe, donkere tinten die de oerkracht van de natuur symboliseren.

Materialen

De gebruikte materialen zijn natuurlijk en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Ze hebben een ruwe en onbehandelde, ruige uitstraling. Steen- en rotsachtig materiaal speekt tot de verbeelding. Momenteel worden er veel nieuwe oplossingen gezocht voor minder milieubelastende materialen. Dit gebeurt zowel in de textielindustrie als in de harde materialen en vooral ook in de kunststofbranche.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan veelal uit natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen, maar ook lava- of steenstructuren.

Kijk hier voor meer informatie over de vier woontrends van 2023 en hoe ze zijn ontstaan.