12/05/2022 | Leestijd 3 minuten

Woontrend #2 van 2023: Sustainable Hedonism

Liefhebbers van een snel luxe leventje vol gemak hebben vinden rust in de elegante en ingetogen interieurs van de woontrend Sustainable Hedonism. Ontspannen en genieten zijn belangrijke kenmerken van deze nieuwe trend. INretail heeft onlangs de nieuwste woontrends voor 2023 gepubliceerd. In een serie van vier artikelen zetten we per trend de kenmerken op een rij. Dit is trend 2: Sustainable Hedonism.

Woontrend #2 van 2023: Sustainable Hedonism

Jongeren van nu hebben de neiging het hedonisme te omarmen en te streven naar een gladgestreken leven. Verwen jezelf en zorg voor persoonlijke veerkracht, dat is het credo. Elk klein beetje luxe helpt daarbij; van het gemak van flitsbezorging tot producten met een luxe uitstraling (of ze nu duur zijn of niet).

Hedonisme in interieur

In het interieur zie je deze behoefte aan een gladgestreken leven terug in een luxueuze en toch rustgevende inrichting vol natuurlijke materialen en kleuren. Bruintinten hebben de overhand, gecombineerd met vergrijsde pasteltinten. De moderne hedonist hecht aan persoonlijke balans en rituelen, bij deze trend spelen interieurgeurproducten en moodlights voorlopig nog een belangrijk rol voor de sfeer.

Kernwoorden

Sustainable Hedonism draait om ontspannen, genieten, natuurlijke luxe, rust, verwennen, opgeruimd, helder, wellness en guilt-free.

Vormen

In deze trend worden zowel organische als strakke vormen gebruikt. De vormen zijn elegant, kwalitatief en overwegend afgerond.

Kleurgebruik

Drie rustige, elegante bruinen voeren de boventoon, gecombineerd worden met vier zachte, vergrijsde pasteltinten die je vooral terugziet in de accessoires. Ze worden subtiel toegepast, vaak op transparante oppervlakten of in kleurverloop. De bruintinten lopen van licht naar donker en worden, je ziet ze vooral terug in het gebruik van natuurlijke materialen. 

Materialen

De materialen zijn natuurlijk en als het even kan ook duurzaam en milieuvriendelijk, maar wel met een luxe en kwalitatieve uitstraling. De natuurlijke materialen zijn hier nooit grof of onbewerkt. Denk hierbij aan glad hout, linnen, kurk, glad keramiek, gekleurd glas, transparant textiel, fijn leer, suède en fluweel, maar ook nieuwe biobased materialen.

Dessins

Dessins zijn zowel natuurlijk als grafisch en hebben dégradé- of overloopeffecten. Ondanks dat er verschillende kleuren gebruikt worden, blijven de dessins rustig.

Kijk hier voor meer informatie over de vier woontrends van 2023 en hoe ze zijn ontstaan.