03/05/2022 | Leestijd 2 minuten

Woontrend #1 van 2023: Layered Spaces

Wonen, werken, eten, slapen. In een kleine ruimte worden allerlei functies slim gecombineerd. Dat zie je terug in de nieuwe woontrend Layered Spaces. INretail heeft onlangs de nieuwste woontrends voor 2023 gepubliceerd. In een serie van vier artikelen zetten we per trend de kenmerken op een rij. Dit is trend #1: Layered Spaces.

Woontrend #1 van 2023: Layered Spaces

De verstedelijking neemt toe, tegelijkertijd wordt het gemiddelde woonoppervlak steeds kleiner. Dan is het logisch om eenzelfde ruimte voor meerdere doeleinden te gebruiken. De woontrend Layered Spaces speelt daarop in.

Sleutelwoorden voor deze trend zijn gelaagdheid, diepte, multifunctioneel, inklapbaar-uitklapbaar, ruimtebesparend en vindingrijk. Interieurs worden steeds vaker multifunctioneel zijn en hebben een zekere gelaagdheid. Denk bijvoorbeeld aan slimme oplossingen voor o.a. thuiswerkplekken. Met kamerschermen en multifunctionele meubels krijgen ruimten gemakkelijk een andere functie.
Die gelaagdheid zie je ook bij wand- en vloerdecoratie vlakken die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Zo krijg je het effect dat er meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak. Dit doet denken aan de ontwikkeling op internet, waar door de metaverse binnenkort een nieuwe dimensie van het gebruik van het internet ontstaat.

Vormen

De vormen die je in deze trend ziet, zijn redelijk basic zoals de rechthoek en cirkel. Vaak overlappen verschillende vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden.  Meubelstukken hebben vaak afgeronde vormen.

Kleurgebruik

De kleuren die je bij deze trend ziet zijn heel divers. Er wordt volop gevarieerd met licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd. Deze kleurcontrasten zorgen voor meer ruimtelijkheid, wat handig is bij een kleinere oppervlakte.

Materialen

Over het algemeen zijn de materialen glad en onuitgesproken. Waar mogelijk worden de materialen in contrast toegepast, waardoor een product of de ruimte een extra dimensie krijgt.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden. Door deze overlappingen ontstaan onverwachte vormen en vlakverdelingen. Dit wordt ook toegepast op transparant of semitransparant materiaal.