21/12/2020 | Leestijd 4 minuten

Werken in een familiebedrijf: hoe is dat nou écht?

Remco Belderok (23) werkt bij Snowparts Oostburg: de skiwinkel van zijn ouders. Dat klinkt fijn, maar hoe is dat eigenlijk écht: werken in een familiebedrijf? Rol je daar als kind vanzelf in? Zitten vader, moeder en zoon meestal op één lijn? En zo niet, wat gebeurt er dan? En wanneer is het eigenlijk tijd om het stokje over te nemen? Remco deelt zijn ervaringen. 

Werken in een familiebedrijf: hoe is dat nou écht?

Uit de hand gelopen hobby 

Het skiën is Remco met ‘de paplepel ingegoten’, vertelt hij: “Ik ging als baby al met mijn ouders mee op skivakantie. Op m’n vierde stond ik op de latten. Het was liefde op het eerste gezicht. Sinds 2006 doe ik aan slalomskiën bij Skiclub Rucphen, waar ik sinds twee jaar ook slalomtraining geef. Een hobby die in 2007 iets uit de hand liep. Toen sloot de enige skiwinkel in West-Zeeuws Vlaanderen. Mijn ouders zagen een kans en startten, naast hun eigen winkel, een skiwax en -slijperij die later uitgroeide tot een eigen skishop.” 

Dreamteam 

Op doordeweekse dagen werkt Remco als luchthavenmeester op een vliegveld, maar ieder ‘vrij moment’, vind je hem in de skishop van zijn ouders: “Ik wax en slijp de ski’s, verzorg de ‘bootfits’ en verkoop de wintersportartikelen. In de praktijk leer ik veel van mijn vader en hij trouwens ook van mij. Zo heeft mijn vader, met de hoogste graad in bootfitten, veel technisch inzicht en ik, met 19 jaar ski-ervaring, veel kennis door ‘te doen’.” 

Zo vader, zo zoon 

Het werk in de skishop ziet Remco in de eerste plaats als een passie. Vanzelfsprekend blijft hij dan ook, net zoals zijn vader, graag op de hoogte van de allerlaatste trends. Remco: “Omdat ik zelf ook wedstrijden ski, ben ik van nature geïnteresseerd in de verschillende ski’s en hun kwaliteiten. Ik ga dan ook graag, samen met mijn vader, naar een kennis-updatedag van de Erkend Wintersportspecialisten. Daarnaast bezoek ik eens in de twee jaar de TCK Winter Academy. Daar leer ik alles over de laatste updates van de verschillende grote merken.” 

Bewijsdrang 

Wanneer Remco tegen anderen vertelt dat hij parttime bij zijn ouders in de winkel werkt, hoort hij vaak: ‘lekker makkelijk’. Toch is dat niet per se zo, zegt Remco: “Mijn vader en ik hebben een typische vader-zoonband. Mijn vader wil natuurlijk dat ik het ‘goed’ doe. Dat resulteert bij mij in een bewijsdrang. Ik wil het voor hem én mijn klanten graag heel goed doen. Daar praten mijn vader ik ook veel over. Hoe kunnen wij elkaar aanvullen en het zo samen nóg beter doen?” 

Kansen zien én pakken 

Remco: “Mijn vader heeft altijd gezegd: je moet doen wat je leuk vindt. De baan die ik nu fulltime doe, vind ik voor nu leuk, maar er komt een tijd dat ik fulltime voor mezelf wil gaan werken. Waar?  In ons familiebedrijf natuurlijk. Ik leer elke dag weer bij en denk actief na over hoe wij ons bedrijf nóg beter in de markt kunnen zetten. En dan, over een paar jaar, is het misschien zover. Dan neem ik hopelijk het stokje van mijn ouders over.”