21/10/2019 | Leestijd 3 minuten

Weersvoorspelling: purple rain

Paars heeft de naam van spannende kleur. Mystiek. Spiritueel. Eigenzinnig. En dit modeseizoen volkomen fashionable! Want je zult het prachtige paars deze winter nog vaak tegenkomen. Tussen alle internationale catwalktrends van de herfst- en winter 2019 was het violetspectrum één van de meest opvallende.  

Weersvoorspelling: purple rain

Door Carla van den Puttelaar

De invloeden uit de danskleding en late jaren ’70 popcultuur hebben dit modeseizoen duidelijk hun sporen achtergelaten. Hoe komt deze bijzondere kleur het mooist tot zijn recht?  

Warm of koel paars: een verschil!  

Naast de vele bruin-, oker- en roesttinten, doen paarse tonen zoals lila voorzichtig hun intrede. Toch is er een belangrijk verschil tussen warme en koele paarstinten. Zo behoren aubergine- achtige kleuren meer tot het warme palet en zit dieppaars (tegen blauw aan) meer aan de koelere kant. Een lichte huidskleur staat meestal mooi bij een warme tint terwijl een gele of donkere tint weer goed past bij een fris kleurtje.   

Knaller  

Paars is een absolute knaller om in de gaten te houden binnen het kledingaanbod van de winkelvloer. Aan jou als verkoopspecialist de uitdaging om klanten met deze ondoorgrondelijke kleur te inspireren. En om natuurlijk zowel die winkelbezoeker als leidinggevende jouw stylingtalent te showen! Want als je iets paars uit de schappen pakt, maak je in elk geval geen saaie keuze.   

Extravagant 

Verras de klant door te laten zien dat paars een uitgesproken, gedurfde twist kan geven aan een outfit. Velours of satijn met een paarse toon, staat garant voor een luxe en extravagante indruk à la Tom Ford of Versace. Paars is tevens een mooie kleur om in een outfit te combineren met een rijke print. Vooral grafische prints doen het goed met deze kleur (denk weer: seventies). Ook nude-tinten en zwart laten zich goed combineren met ‘purple rain’.   

Tip: wist je dat de kleur lavendel vrijwel iedereen goed staat? Een veilige keuze dus voor de winkelcollectie. 

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.