23/01/2023 | Leestijd 2 minuten

Wauw: spectaculaire tentoonstelling over Versace in Groninger Museum

Versace is mode voor paradijsvogels. We kennen het Italiaanse label van de extravagante prints, zwierige silhouetten en iconische ontwerpen. Het rijke erfgoed van ontwerper Gianni Versace leeft nog altijd voort en sméékt om een cultureel college. In het Groninger Museum schittert daarom nu de tentoonstelling ‘Gianni Versace Retrospective’.

Wauw: spectaculaire tentoonstelling over Versace in Groninger Museum

Gianni Versace Retrospective

De tentoonstelling ‘Gianni Versace Retrospective’ opende in het Groninger Museum op 2 december 2022 – op de voormalige verjaardag van de inmiddels overleden ontwerper. Tot en met 7 mei 2023 kun je dit spektakel aan nostalgie, luxe stoffen, iconische outfits, Italiaanse schoonheid en videobeelden met spraakmakende couture uit de modegeschiedenis bewonderen.

Een stukje modegeschiedenis

Gianni Versace groeide uit tot één van de meest invloedrijke modeontwerpers die de wereld ooit gekend heeft. De jaren ’90 waren zijn persoonlijke hoogtijdagen. De catwalkshows waren altijd nét iets uitbundiger dan die van de concurrentie en designs voor de rode loper nét iets indrukwekkender. Het beeld van Jennifer Lopez in haar tropische Versace-jurk staat bijvoorbeeld nog bij velen in het culturele modegeheugen gegrift, net als het zwarte niemendalletje met veiligheidsspelden van Liz Hurley.

    

Overlijden Gianni Versace

Helaas is Gianni Versace niet vreedzaam aan zijn einde gekomen. Des designer werd in 1997 op 50-jarige leeftijd vermoord. Zijn zus Donatella Versace nam toentertijd het stokje van Gianni over, inmiddels zwaait Jonathan Akeroyd de scepter.

Wist je dat…

…het opvallende gouden logo van Versace is gebaseerd op het Griekse mythologische wezen Medusa – met de slangen uit haar hoofd? Gianni koesterde een fascinatie voor Medusa, omdat ze mensen voor eeuwig verliefd op zich kon laten worden. Versace was dol op de klassieke oudheid, maar ook op vooruitstrevende creatieve geesten van de moderne tijd. Hij werkte samen met fotografen als Helmut Lang en kunstenaar Andy Warhol.

De tentoonstelling Gianni Versace Retrospective is tot en met 7 mei 2023 te zien in het Groninger Museum.