07/05/2019 | Leestijd 3 minuten

Verfijnde vormgeving te zien in Milaan

Welke woonstijl bepaalt in 2020 de dynamiek van het design? Wat speelt er op interieurgebied? Die grote vragen werden wederom beantwoord op de toonaangevende designhappening in Milaan tussen 9 en 14 april. In drie delen vertelt styliste Marie Gon over de bijzondere dingen die haar opvielen tijdens dit grootschalige evenement. Met dit keer als thema: verfijning! 

Verfijnde vormgeving te zien in Milaan

                                                                                                                Door Marie Gon

Sprekende kleuren, dunne lijnen

In het eerste verslag van het Milanese designspektakel zagen we hoe sterke kleuren de boventoon voeren binnen het eigentijdse interieur. Rijke kleuren dus, jawel, maar wel met ranke lijnen. Wanneer je kijkt naar de manier waarop de meubelen, verlichting, accessoires zijn vormgegeven, zien we verfijnde en elegante vormen. Zie bijvoorbeeld het aanbod aan lampen. Hier worden smalle buizen met strakke lichtbronnen gemaakt tot prachtige armaturen. De ‘prinses van het bal’ is de spiegel. Spiegels zijn overal. En alweer: slank en verfijnd. Veelal hebben ze een smalle rand en zijn ze voorzien van lichtbronnen die erin of erachter zijn verwerkt.

Licht, transparant en geometrisch

Een ander duidelijk thema is het werken met transparantie. Vormen zijn helder en krachtig. De geometrische vormen zorgen nog altijd voor het statement in de woonruimte. Nog zo’n typische eyecatcher van nu is de ‘bar cart’, een trolley waar glazen en gedestilleerde dranken op worden uitgesteld. Ook deze krijgt een ragfijne, stadse uitstraling.

Goed gestyled

Van de nieuwste ontwerpen mogen we dus een subtiel en ingetogen vormgeving verwachten. Maar toch voelt deze trend allesbehalve sober aan. Luxe impressies blijven tot de verbeelding spreken. Dat komt vooral door de wijze waarop de items worden gestyled. Met zorg zijn objecten bij elkaar geplaatst, die elkaar versterken. We zien hier geen ‘mix en match’, maar juist afstemming van vormen, kleuren en materialen. Rond bij rond, bijvoorbeeld. Zo ontstaat dus ondanks een hevig kleurenpalet alsnog een mooie, serene sfeer.


Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.