19/07/2016 | Leestijd 2 minuten

Vakmanschap

Het lijkt zo normaal dat een woonwinkel mensen in dienst heeft die nog het echte vakmanschap bieden. Meubelmakers, vloerenleggers, parketteurs, woningstoffeerders, behangers, schilders etc etc.

Vakmanschap

Door Theo van Elk

Maar is het nu zo normaal? Al jaren is de uitstroom van vakmensen op de diverse scholen enorm laag en voorlopig is er ook geen toename te zien. Diverse opleidingen, zoals bijv. parketteur, worden gewoon geschrapt op een aantal scholen omdat er helemaal geen interesse voor is. En het is nu eenmaal een feit dat veel van de huidige vakmensen vaak al wat ouder zijn en binnen een aantal jaren met pensioen gaan.

Het gevolg zal zijn dat er een enorm tekort zal gaan ontstaan aan échte vakmensen, die in staat zijn om alle vragen van klanten op de juiste manier uit te voeren en daarmee de ultieme klantenwens kunnen vervullen. Dit is vervelend en daar kun je als woonbedrijf op inspelen door bijv. meer stageplekken te creëren voor toekomstige vakmensen en ook ruimte te maken voor een leerling in het bedrijf.

Het klinkt gek, maar het gebrek aan nieuwe vakmensen biedt ook kansen: de bedrijven die het vakmanschap heel belangrijk zetten en ook de juiste mensen in dienst hebben, gaan hier de komende jaren echt van profiteren. Ze creëren hiermee namelijk een echt consumentenvoordeel, dat niet makkelijk door andere bedrijven gekopieerd kan worden. En daarmee worden ze weer unieker voor de klant, die op zoek is naar een uniek interieur.

Kansen moet je benutten, dus het is nu al belangrijk om een dergelijk voordeel ook te gebruiken richting de consument. Helaas zie ik nog steeds heel veel woonbedrijven, waar geen aandacht gegeven wordt aan het unieke van hun vakmanschap: niet op de website, niet in de winkel en ook niet in allerlei andere reclamemiddelen. Denk daar eens over na, want nog veel meer dan vroeger geldt: vakmanschap is meesterschap.

Bron afbeeldingen 1|2


Theo van Elk van The Retail Experience is retailexpert voor woonwinkels, gespecialiseerd in het coachen en ondersteunen van woonondernemers op alle onderdelen van de bedrijfsvoering.