14/04/2022 | Leestijd 2 minuten

Tuintrends 2022 #3: Traditional Sentiment

De zon laat zich steeds meer zien en de kouden nachten zijn voorbij! Tijd om de tuin in een opknapbeurt te geven! Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022. Trend nummer 3 Traditional Sentiment. Een warme nostalgische tuin, waarbij je omringd  wordt door geurige bloemen en planten.

Tuintrends 2022 #3: Traditional Sentiment

De trend Traditional Sentiment geeft de tuin warmte en geborgenheid met een sfeer die geïnspireerd is op de jaren 50. De tuin heeft door het gebruik van donkere, rustgevende kleuren zoals paars en bruin een nostalgische uitstraling. Toch is de tuin eigentijds doordat grijstinten worden toegevoegd.

Warme combinaties

Wil je nog meer geborgenheid creëren? Laat dan klimplanten langs een muur of schutting groeien. In de borders krijgen bijzondere planten een bijzondere plek.  Bloeitijden zijn op elkaar afgestemd, zodat er het hele seizoen door prachtige en warme combinaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan dieppaarse sieruien (Alliums) die gelijktijdig bloeien met vingerhoedskruid (Digitalis). Geurende tuinrozen roepen een heerlijk, vertrouwd gevoel op. De bloemen hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten. Goed voor de biodiversiteit!

Moestuin

In de tuin volgens de trend Traditional Sentiment is er ook veel aandacht voor de  moestuin. En dan eentje waar met zorg geselecteerde groenten of bijzondere fruitbomen worden geplant. Een moestuin kan een apart deel van de tuin vormen of gecombineerd worden met sierbeplanting.

Groen Klimaatplein

Bij diverse tuincentra in heel Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden. Dat is ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren. Meer informatie inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente is te vinden op www.groenklimaatplein.nl.

Fotocredits Traditional Sentiment (foto 1 t/m 4)
Fotografie Maayke de Ridder. Met dank aan Rosa O'Connel, Chelsea Flower Show

Meer weten?

NL Leert Door biedt onder andere de opleiding voor groenambassadeur aan. Als je in een tuincentrum werkt, dan kun je een gratis training doen. Je leert in deze training wat je als groene klimaatpleinambassadeur moet weten over onder andere over goede grond, bomen en planten die tegen droogte kunnen, klimaatmaatregels en hoe je een bio-diverse tuin kunt realiseren.

Meer info