25/11/2019 | Leestijd 4 minuten

Trends: de coltrui is cool

Het is een echte modeklassieker: de coltrui. Een tikkeltje intellectueel? Of degelijk? De fashion kenners weten wel beter. Influencers flaneren al een tijdje met de ‘turtleneck’. Ook op de catwalk is de hooggesloten trui deze winter populair. Hoe stylen we de col? Hoe we willen. Want deze duizendpoot laat zich makkelijk combineren.

Trends: de coltrui is cool

Door Carla van den Puttelaar 

Naast de eerder gepubliceerde catwalktrends van het najaar-/winterseizoen van 2019 met als thema’s de kleur paars, de Schotse ruit, glanzende stoffen en winterse pastels, is ook de coltrui een opvallende zaak. Sowieso zijn truien de laatste seizoenen in trek. Van capuchontruien met een streetwear style (‘hoodies’) tot verfijnde witte sweaters, de status van nonchalante ‘comfort wear’ is verruild voor die van een fashion statement. Een comfortabel fashion statement bovendien.

Geschiedenis van de coltrui

Voor de col van nu duiken we de geschiedenis in. Middeleeuwse ridders droegen het colletje al tegen het schuren van hun ijzeren maliënkolder, zeemannen uit de 19e eeuw waren ermee gewapend tegen de gure oceaanwind… Maar het was pas in de jaren ’20 van de vorige eeuw dat de coltrui opmars maakte door recalcitrante mannen die zichzelf wilden ontdoen van het geijkte pak met stropdas. Zo kreeg de turtleneck dus zijn imago als modern kledingstuk voor de culturele elite. Dat zette zich voort toen studenten en feministen de unisex coltrui adopteerden. Sexy en vrouwelijk werd de col door idolen als Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en Twiggy, om in de 21e eeuw weer een beetje op de achtergrond te verdwijnen – en plaats te maken voor de top, sweater en vest (ondanks het coltrui-enthousiasme van Steve Jobs). Maar dezer dagen is de col weer here to stay.

Mannen: Downgrade naar casual, upgrade naar chic

De coltrui is een kameleon, deze past zich graag aan. Dat maakt het een musthave voor de garderobe en allemansvriend voor de retail. Zeker in de mannenmode is de fijn gebreide col in alle denkbare kleuren te koop. Perfect ook, voor op kantoor. Want een coltrui onder een colbert geeft een outfit een trendy karakter – een ‘downgrade’. Chic, en toch casual. Aan de andere kant geeft een zwarte coltrui boven een alledaagse jeans juist weer een beetje cachet aan een outfit – dus een ‘upgrade’. Met een leren jas of spijkerjas wordt het totaalplaatje stoer. Oversized op een smalle broek wordt het modieus en nonchalant.

Vrouwen: speel met kleur en accessoires

Vrouwen hebben iets meer speelruimte met de coltrui. Zij kunnen het colletje dragen onder een jurkje, of truitje met een iets lagere hals. Speel met een kleurcontrast of een chique ton-sur-ton. Met accessoires kan een eigentijdse look worden gecreëerd. Denk aan grote oorbellen, broches, pins, of een shawltje voor het ultieme ‘sophisticated’ gevoel. Ook op een pencil skirt of tartanrok werkt de coltrui goed. Let wel op: de cupmaat valt extra op met een coltrui. Dat kan wenselijk zijn, of juist niet.

Tip: bij zowel mannen en vrouwen met een lange hals is een coltrui een perfect kledingstuk; het maakt de hals korter door de omgeslagen boord.

Carla van den Puttelaar  is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.