26/03/2019 | Leestijd 4 minuten

Trend: een addertje onder het gras…

Een lange tijd was de luipaard onmiskenbaar het populairste beest van de catwalk. Zie bijvoorbeeld dit artikel op Werk in de Winkel. Goed nieuws voor de dierenliefhebber; we blijven nog even in junglesferen. Maar wel geeft de grote kat in 2019 het trendstokje over aan een andere exoot. De slang!   

Trend: een addertje onder het gras…

Door: Carla van den Puttelaar 

Ethische variant  

Slangenprint straalt één en al luxe uit en weerspiegelt de allure uit vervlogen tijden. Toen werd slangenhuid zonder scrupules gebruikt voor schoenen, tassen en riemen voor de elite. Maar zoals je in het huidige tijdperk van bewustwording wel kunt voorstellen, is de reputatie van traditioneel reptielenleer onderhevig aan verandering. Anno 2019 mag leer van beschermde slangsoorten alleen nog verkocht worden indien afkomstig van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt, of als het met een bepaalde invoervergunning binnen de EU is binnengebracht. Maar de vele varianten van prachtig imitatieleer zijn natuurlijk wel ethisch verantwoorder. En bovendien; prettiger voor de portemonnee. Stijlvol én sympathiek dus.  

Experimenteren met ‘print over print’ 

In de nieuwste collecties verschijnt het ‘snake-dessin’ in verschillende uitvoeringen met imitatieleer. Modefabrikanten experimenteren er lustig op door allerlei prints te drukken; van eclectische, kleurrijke dessins tot meer klassiekere grijstonen. Interessant is daarbij vooral de ‘print over print’-look die we al langere tijd in het modebeeld voorbij zien komen. In dit geval zijn verschillende dessins met elkaar gecombineerd, zoals bij de schoenen van Storm&Marie met zowel bloemen- als slangenprint. Mocht je benieuwd zijn naar het modieus matchen van dessins, zie dan ook dit artikel

Slangenkuil  

Wanneer mag het serpent uit de kast? De hele week, zo blijkt. Voor een zakelijke dinsdag kan slangenprint worden gedragen als één enkel item ter aanvulling van een rustige basis in vergelijkbare tinten. Denk aan een crèmekleurig broekpak met een top of shawl met slangenprint. En in het feestelijke weekend kunnen meerdere snake dessins worden gelaagd. Dat creëert een spannende en chique look.  

Overigens worden niet alleen de dames in de slangenkuil gegooid. Ook de heren moeten eraan geloven. Maar die kiezen wel voor de ‘ouderwetse’ draagmethode, dus accessoires waaronder schoenen en riemen.  

Winter 2019: Koeien en zebra’s komen eraan 

Schroom niet om de slangachtige producten in te kopen, want de trend houdt nog wel even aan. Tenminste, als we de belevenissen van de Modefabriek in januari mogen geloven wat betreft de wintercollectie voor 2019/2020. Hier waren trouwens behalve slangen- ook nieuwkomers als koeien- en zebraprints vertegenwoordigd. Goed om te weten!  

Zie ook deze video van EenVandaag over slangenleer.  


Carla van den Puttelaar  is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago. 

Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter