08/03/2023 | Leestijd 3 minuten

Stijging aantal winkeldiefstallen: zo geraffineerd gaan ze te werk

Winkels worden steeds vaker geteisterd door dieven. Veelvuldig wordt de politie ingeschakeld nadat criminelen proberen te vluchten met een buit van honderden euro. Dieven blijken opvallend goed voorbereid en halen slimme trucks uit om hun slag te slaan, bijvoorbeeld met de rooftas.

Stijging aantal winkeldiefstallen: zo geraffineerd gaan ze te werk

Meer winkeldiefstal na Corona

Met het verdwijnen van de coronamaatregelen weet niet alleen de consument de winkels weer goed te vinden. Helaas zijn ook winkeldieven steeds talrijker aanwezig, vooral in de centra van grote steden loopt het aantal gevallen van winkeldiefstal de spuigaten uit.

Winkeldieven gaan geraffineerd te werk en maken steeds meer gebruik van een zogenaamde rooftas. Deze tas is aan de binnenzijde bekleed met metaalfolie, meestal zelfs gewoon aluminiumfolie. De meeste winkels hebben detectiepoortjes die alarm slaan als de beveiligingstags nog aan de kleding of andere artikelen zit. Maar door de artikelen in een rooftas te doen geven de beveiligingspoortjes geen krimp. De metaalfolie in de tas beperkt de werking van het systeem. Maar ook lange jassen en zelfs kinderwagens worden geprepareerd om zo nog grotere producten te kunnen stelen.

Tassencontrole

Er zijn inmiddels speciale metaaldetectiepoortjes op de markt die de aanwezigheid van een 'geprepareerde tas' of rooftas signaleren.  Heeft de winkel die niet, wees dan in ieder geval altijd alert op grote tassen, ruime jassen of verdachte omstandigheden. Zo kun je tijdig ingrijpen.

Je mag volgens de wet, als iemand op heterdaad wordt betrapt op een strafbaar feit (zoals diefstal), iemand aanhouden. Bij een vermoeden geldt dit niet, maar je mag klanten altijd vragen om naar een tas te laten kijken. Tassencontrole mag uitsluitend indien als dit in de huisregels staat. Die huisregels moeten wel duidelijk zichtbaar zijn voor het winkelend publiek bij de ingang van de winkel. Daarmee geeft de winkel aan tassen of bagage te kunnen controleren op gestolen waren.

Verbod rooftas

In veel gemeenten staat een verbod op rooftassen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met een tekst als: Het is verboden op de weg of in de nabijheid van winkels te vervoeren of bij zich te hebben een tas die er kennelijk toe is uitgerust om het plegen van diefstallen te vergemakkelijken.