03/01/2022 | Leestijd 3 minuten

Schoenenketen VanHaren start eigen mbo-opleiding

Vroeger werkte je zowat je hele leven bij hetzelfde bedrijf, tegenwoordig hoppen we al snel van job naar job voor de volgende ervaring. Thank you, next. Maar wat nou als je niet van baan hoeft te switchen om nieuwe dingen te leren? Vanuit die droom lanceert schoenengigant VanHaren een groot opleidingsplatform met SkillsTown.  

Schoenenketen VanHaren start eigen mbo-opleiding

Doorleren bij VanHaren

Moet je indenken: een bedrijf met 1400 medewerkers… Vijf leeftijdsklassen… Die willen allemaal wat anders. “Ze hebben inderdaad allemaal verschillende ontwikkelbehoeften”, vertelt Valerie Martens, manager Learning & Development: “Het motto van de retail is lange tijd ‘learning by doing’ geweest, dus jezelf ontplooien door gewoon te werken en tips op te vangen bij je collega’s. Maar tegenwoordig willen we vooral de beste versie van onszelf zijn. Lekker kunnen kiezen uit een grote bibliotheek van leermogelijkheden. Leiderschapskwaliteiten, social media, communicatievaardigheden, Excel, e-learnings, korte instructies… Swipen en kiezen maar!”  

Een leven lang leren, daar gaan we voor bij VanHaren

Snelle video’s op Nu.nl 

Je hoeft niet altijd in een klasje te zitten om te leren. Dat kan ook informeler. “Als jij in je vrije tijd graag podcasts luistert, is de kans groot dat je dit ook een fijne manier vindt om met je ontwikkeling bezig te zijn”, vertelt Valerie. Wat je privé leuk vindt, werkt voor jou als goede leertool. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg fan van de video’s op Nu.nl waarin je in drie minuten de belangrijkste punten krijgt over een complexe wereldgebeurtenis. Jongeren die bij ons werken, kiezen ook liever voor korte filmpjes. Terwijl een vijftiger of zestiger misschien meer baat heeft bij een uitgebreide e-learning. Iedereen is anders, je past niet in een soort mal.”

Gemiddeld 40 jaar

Happy bedrijf, happy life. Medewerkers worden blijer van nieuwe ervaringen, en het bedrijf tegelijkertijd sterker. Het mes snijdt aan twee kanten. Valerie: “Bij VanHaren proberen we het ‘oranje hart’ te laten kloppen. Ofwel, de liefde van de medewerker voor het bedrijf. Zolang medewerkers hier werken, willen we ze zo veel mogelijk laten kiezen voor hun eigen pad. En als ze dan uiteindelijk toch de volgende stap bij een ander bedrijf zetten, is dat natuurlijk ook prima.” 

Mbo-opleiding retail management 

Werk in de Winkel heeft een scoop! Want binnenkort heeft VanHaren zelfs een eigen mbo-opleiding. Valerie: “In samenwerking met NCVB Bedrijfsopleidingen gaan we vanaf volgend jaar starten met mbo-opleidingen voor niveau 4 Retailmanagement en niveau 3 Verkoopspecialist. Iedere medewerker die minimaal 18 uur per week bij ons werkt, kan zich hiervoor aanmelden. Zij krijgen de kans om theorie van de opleiding direct toe te passen in de praktijk, en dus binnen 1,5 jaar een erkend MBO-diploma te halen.” 

Meer weten?

VanHaren zette het grootschalige leerplatform op in samenwerking met SkillsTown. Wil jij meer weten over de opleidingen van SkillsTown? Op Werk in de winkel vind je een overzicht van uiteenlopende trainingen en opleidingen van nog veel meer aanbieders.

Meer info