03/10/2019 | Leestijd 3 minuten

Ruiten voor een ‘rainy day’

‘Yes, my dear’. Ze zijn al een tijdje terug. De Schotse ruitpatronen. Niet dat ze ooit zijn weggeweest, maar zo nu en dan maken ze een groot statement in fashion. Dit winterseizoen gaat deze trend onverminderd door. Fijn. Want als de regen blijft kletteren en de dag koud en grijs aandoet, komen de knusse ruiten misschien nog wel het mooiste tot hun recht. Dus we doen gewoon ‘a wee bit Scottish indeed.’                       

Ruiten voor een ‘rainy day’

Door Carla van den Puttelaar

De ruiten hebben misschien wel de mooiste geschiedenis van bijna alle modetrends. Ze worden ‘checks’ in Groot-Brittannië genoemd en komen voort uit de Schotse tradities om vanuit de eigen clan of familie een gepersonaliseerd patroon te maken. Zie ook de beroemde kilts. De bijpassende stof die op speciale wijze wordt geweven, is ‘tartan’.

Van new bourgeoisie tot rock ‘n roll

Toch is de ruit allesbehalve het domein van enkel de aristocratische dames. Want deze patronen zijn in verschillende stijlen te dragen. Chic wordt de ruit in een traditionele outfit van een tartan rokje met witte blouse of trui en loafers. Deze stijl is in lijn met de ‘new bourgeoisie’-trend waarmee onder andere het merk Celine deze winter flaneerde. Rock ’n roll wordt de ruit gecombineerd met zwart leer, hetgeen knipoogt naar postpunk. Extravagant, met grote statements zoals een lange rok in een moderne twist. Of zelfs ‘urban’ met ‘hoodies’ truien en petten.

Combineren

Interessant aan de ruitentrend van 2019, is dat de uitvoering steeds creatiever wordt aangepakt. Het is aan jou om je stylingtalent te tonen als winkelmedewerker. Hoe? Combineer diverse ruiten onderling voor een modern en dynamisch geheel. Sowieso is het mixen van patronen al een tijdje behoorlijk in trek in de mode, zie bijvoorbeeld dit artikel van Werk in de Winkel. Alles mag in elk geval op ruitengebied. Daar hebben grote namen als Dior mede voor gezorgd. Denk bijvoorbeeld aan accessoires zoals shawls, tassen, schoenen, etc. Verder verschenen op de catwalk eigentijdse varianten zoals de houthakkersblouse met Schotse ruit en zelfs de ruit in heldere kleuren: van kanariegeel tot roze.


Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.