11/05/2017 | Leestijd 4 minuten

Mindfulness op je werk? Vier simpele tips

Doe jij wel eens aan mindfulness? Dat zijn aandachtoefeningen waarbij je je met aandacht en zonder automatische reacties bewust bent van je fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten. Het klinkt wellicht een beetje zweverig, maar de beoefenaars weten dat het je echt wat brengt. Probeer het eens met deze tips. 

Mindfulness op je werk? Vier simpele tips

Mindfulness is bijzonder populair. En niet voor niets, want zelfs wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het je echt kan helpen om minder stress te ervaren en je fit en vitaal te voelen. Psychologe Pieternel Dijkstra schreef er een boek over. Ik geef je graag een aantal tips die je gewoon op je werkt kunt doen.  

Tip 1. Reageer niet meteen als je ergernis voelt 

Tja, we kennen het allemaal. Soms, haalt een klant of een collega het bloed onder je nagels vandaag. Merk ergernissen op als ze zich voordoen, maar doe er even niks mee. Observeer alleen je gevoelens. Schrijf de ergernis kort op en lees deze de volgende dag terug. Heel vaak zal dan je denken: ‘Ik maakte me druk om niks’. Kom je tot de conclusie dat het wél om iets belangrijks gaat, bedenk dan wat je alsnog kan en wilt doen met die ergernis. Misschien is het tijd om je collega aan te spreken op zijn of haar gedrag. Door niet meteen in een geërgerde bui te reageren maar later, verklein je de kans dat je misschien onnodig fel vanuit emotie reageert, wat je reactie vaak veel minder effectief maakt. 

Tip 2. Bescherm jezelf tegen werkdruk 

Dat er veel gedaan moet worden op het werk is niet altijd te voorkomen. Maar wel hoe je daar op reageert. Merk het op als je je gejaagd begint te voelen en observeer op dat moment je gedachten. Misschien denk je dat je van alles ‘moet’, dat je op moet schieten of dat het niet goed komt. Realiseer je dat het geen feiten of waarheden zijn. Het zijn maar gedachten die soms nuttig zijn en soms niet. Geef jezelf een keus: meegaan in een stressvolle gedachte of niet.  

Tip 3. Daag jezelf uit

Verveling kan ervoor zorgen dat de werkdag lang duurt, en zorgt voor stress. Het kan dan helpen om de dingen die je moet doen met aandacht te doen. Doe ze heel zorgvuldig en daag jezelf uit in je activiteiten.  Dus voer ze niet uit op de automatische piloot, maar met aandacht en heel zorgvuldig. Hierdoor gaat de tijd sneller voorbij.  

Tip 4. Je baan leuker maken

Jij hebt natuurlijk ook ambities en wensen. Helaas doen we hier vaak niets mee, uit angst en onzekerheid. Je bent bang om te falen of ziet beren op de weg. Als je hier wat aan wilt veranderen is het eigenlijk heel simpel: dat kan je zelf. Druk deze gevoelens niet langer weg, maar laat ze toe en ervaar ze. Het voelt misschien niet zo prettig, maar je zult merken dat, zoals ze opkwamen, ze ook weer vanzelf weggaan.  

Even bewust ontspannen is ook heel belangrijk voor je. Op het gezondheidsplatform Menzis SamenGezond spaar je punten met gezonde activiteiten. Deze punten wissel je in voor bijvoorbeeld een lekker Rituals-pakket. Zo ben je niet alleen goed bezig, maar kan je ook nog lekker mindfull relaxen als beloning. Doe je nog niet mee? Meld je dan nu aan en start direct met sparen. 


Anneke Rens is adviseur Duurzame Inzetbaarheid bij Menzis.  Ze houdt zich daarbij bezig met zaken rond de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers.