27/04/2016 | Leestijd 4 minuten

Keuken inspiratie

In de keuken kun je altijd wel wat hulp gebruiken. Nieuwe technische ontwikkelingen maken het werk in de keuken steeds makkelijker. Denk eens aan een ijskast die je zelf laat zien wat er nog in staat, een oven die de bereidingstijd zelf in de gaten houdt of zelf vacuüm kookt. We tonen hier een aantal nieuwe ontwikkelingen.

Keuken inspiratie

Afbeelding boven links: Bosch Series-8 oven met PerfectBake-sensor; boven rechts: een sous-vide lade van Gaggenau

De oven die perfect bakt


Maak jij veel gebruik van je oven? De kans op mislukken weerhoudt soms mensen ervan om echt met de oven te koken. Dat is nu echt verleden tijd. Met de nieuwe Series-8 ovenlijn van Bosch kan het niet fout gaan. De PerfectBake-sensor in de oven meet voortdurend de zuurstofconcentratie in de oven en gebruikt deze om het vochtgehalte te berekenen. Hier wordt het bak- en braadproces automatisch op aangepast, terwijl een speciale oventhermometer ervoor zorgt voor de juiste garing van vlees en vis binnen handbereik is. Zo tover je de heerlijkste vis of vlees gerechten op tafel met als toetje een luchtige cake. En dat zonder er naar om te kijken.

 

Sous-vide koken voor meer smaak

De laatste tijd zie je in kookprogramma’s het sous-vide koken – oftewel vacuüm koken – steeds vaker terug komen. Elke enthousiaste thuiskok kan nu dankzij de vacuüm lade van Gaggenau zelf zo’n ware intensieve smaakbelevenis op tafel zetten. De ingrediënten worden vacuüm bereid waardoor er geen verlies van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen is. Door de constante lage temperatuur van 50 tot 95 graden in de stoomoven blijven ook de natuurlijke aroma’s volledig behouden, en doordat de zuurstof is verwijderd, zijn de gerechten ook nog eens langer houdbaar.

 

Neff’s bedieningsknop bij de inductie kookplaat

Intuïtief koken op inductie

Wie op inductie kookt heeft met de Neff’s inductie kookplaat nog betere controle over het koken dankzij de nieuwe TwistPad® Fire. Met een enkele draaiknop verander je snel en eenvoudig de temperatuur van de verschillende kookzones. Het maakt niet uit hoe groot je pan is, want de inductie kookplaat registreert automatisch de grootte en vorm van de potten en pannen en wordt precies op de juiste plek actief. Je ingestelde temperatuur verschuift gewoon mee als je eventjes wat ruimte moet maken voor een nieuwe pan. Maar dat is nog niet alles. Je kunt er ook voor kiezen om de voorste helft te gebruiken om te sauteren terwijl de achterste helft bedoeld is om de gerechten warm te houden.

IJskast die selfies maakt

Direct uit je werk duik je de supermarkt in om boodschappen te doen, maar je weet niet meer wat er nog in de koelkast staat. Met de eerste WiFi-bedienbare koelkast van Siemens is dat geen probleem meer. Deze koelkast laat het weten terwijl je nog in de supermarkt staat en geeft je direct ook suggesties welke gerechten je kunt maken met de ingrediënten. De iQ500 koel-vriescombinatie heeft twee camera’s, die de inhoud van de koelkast fotograferen telkens wanneer de deur geopend wordt, en stuurt deze info naar de Connect-app. De kookboek functie in de app laat je vervolgens ook weten welke gerechten er met de aanwezige producten gemaakt kunnen worden. Op deze manier zijn digitale menuplanning en het mobiel organiseren van de boodschappen naadloos met elkaar geïntegreerd.

Bron: Siemens, Neff, Gasgenau en Bosch