25/06/2021 | Leestijd 4 minuten

Jochem: “Een moderne keuken in een oud huis bouwen, is best een uitdaging!”

Een paar jaar geleden zat Jochem Spier (42) nog tussen de stoere mannen op de bouwplaats flauwe grappen te maken. Nu installeert hij keukens in de chique huizen van Haarlem en omstreken. “Mijn taalgebruik is behoorlijk bijgeschaafd, kan ik je vertellen!” Jochem werkt pas drie maanden bij ALKA Keukens, maar heeft zijn eerste succesvolle verkopen al glansrijk afgerond.

Jochem: “Een moderne keuken in een oud huis bouwen, is best een uitdaging!”

De kerkklok repareren  

Jochem: “Als je mij 20 jaar geleden had gevraagd wat ik nu zou doen, had ik waarschijnlijk gezegd: ‘De klok van een kerktoren repareren’. Ik was namelijk metselaar, en had nooit verwacht in de retail terecht te komen.”  

Een keuken is niet zomaar een aankoop. Ik voel een verantwoordelijkheid om mijn werk goed te doen.

Van metselaar tot keukenadviseur 

Jochem: “Op een dag moest ik vanwege allerlei omstandigheden op zoek naar een nieuwe baan. Toen ben ik maar in Karwei gaan werken, om in elk geval nog in de bouwwereld te blijven. Daarna heb ik de keukenbranche ontdekt en kwam ik uiteindelijk bij ALKA Keukens terecht. Ik heb mijn taalgebruik wel flink bij moeten schaven, haha, want in tegenstelling tot de bouwkeet moet ik klanten nu echt te woord staan. Dat is toch het leuke aan het leven? Dat je niet weet waar je terechtkomt? Mijn dochter van 13 zit nu op het Gymnasium omdat ze rechter wil worden – wie weet!”  

Verantwoordelijkheidsgevoel  

Jochem: “Bij elke nieuwe opdracht voel ik de drang om mezelf te bewijzen. Een keuken bestaat uit zo veel facetten... Het vervelendste wat er kan gebeuren, is dat een klant uiteindelijk denkt: ‘Had ik nou toch maar die andere kleur gekozen’. Dan heb je als verkoper je werk niet goed gedaan. Een keuken is één van de duurste aankopen in een mensenleven. Daar moet je voor sparen, en je moet er jarenlang mee aan de slag. Dus ik voel zeker een bepaalde verantwoordelijkheid om mijn werk goed te doen.” 

Hoge verwachtingen  

ALKA Keukens is gevestigd in de omgeving van Haarlem, Heemstede en Aerdenhout. “Een omgeving met veel historische woningen. Des te groter de uitdaging om daar een moderne keuken in te bouwen die van alle gemakken is voorzien. Vooral als je in een compacte keuken werkt van twee bij drie meter. Maar ja, als het lukt, dan lukt het! Hoe mooi is het als je aan hoge verwachtingen kunt voldoen?”  

Hijskraan 

Jochem’s werkdagen zijn zeer verschillend. De ene dag maakt hij om 9:00 ’s ochtends de showroom in orde voordat de eerste klanten binnenkomen, daarna gaat hij weer op pad, om de keuken op te meten van een klant die op de vierde verdieping woont, en moet hij lastige beslissingen maken: is er een lift? Of moet er een hijskraan aan te pas komen?” 

Lange leve YouTube!   

Tegenwoordig kun je met een smartphone de complete apparatuur in de keuken bedienen. Koelkast, oven... Maar Jochem draait zijn hand niet om voor dat soort ingewikkelde technische snufjes. “Lange leve YouTube en TikTok voor handige instructiefilmpjes! De keukenbranche is een vak waar je dagelijks blijft leren, dat houdt nooit op.”  

 

Meer weten?

Je wordt keukenmonteur door de twee- of driejarige BBL-opleiding voor interieurvakman m/v te volgen. Deze opleiding wordt gegeven door het Hoornbeeck College in Apeldoorn, het ROC in Tilburg en voor het eerst dit jaar ook bij het HMC in Rotterdam. Je treedt bij de start van de opleiding meteen in dienst bij een erkend leerbedrijf, werkt vier dagen en gaat een dag naar school. Meer informatie over de opleiding vind je op de site van Interieurvakman m/v.

Meer info