08/10/2020 | Leestijd 5 minuten

Jimmy wordt interieurvakman: “Mijn droom? Een kasteel stofferen!”

Woningstofferen? Het mooiste wat er bestaat, volgens Leon van Leent en Ton van Zon van Tapijtcentrum Nederland. Zij zijn ware ambassadeurs van het vak en rekruteren de nieuwste generatie woningstoffeerders. Zoals de 26-jarige Jimmy. Hij is toe aan een vaste baan en staat te popelen om het stokje over te nemen.

Jimmy wordt interieurvakman: “Mijn droom? Een kasteel stofferen!”

Goed nieuws voor het talent van onder de rivieren dat aan de slag wil als woningstoffeerder! Onderwijsinstelling het Summacollege is dit najaar in Veldhoven gestart met de BBL-opleiding Interieurvakman. Je leert dan vloeren leggen, raambekleding monteren en trappen bekleden. En wie aan het vak begint, is voor altijd fan. 

Leon van Leent: instructeur Tapijtcentrum  

“Stagiaires krijgen bij het Tapijtcentrum de eerste dag nog het mes in handen. Hup, meters maken! Dan zien ze direct dat woningstofferen de mooiste baan ter wereld is. Met als hoogtepunt trappen stofferen, mijn grootste passie. Het is een hele puzzel, met al die treden, hoekjes en gaatjes… Sommige nieuwkomers lukt dat al binnen twee à drie maanden. Als mijn klanten tevreden zijn, maakt dat me zo trots, dat ik het meteen onze stagiaires doorgeef. Ik geloof namelijk in de kracht van een compliment! En ik geloof in de opleiding Interieurvakman. Dus ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ik het vind dat studenten kunnen instromen in Veldhoven. Op welk vakgebied heb je nu zo veel garantie op werk? De interieurbranche staat te springen om woninginrichters. Het is een gekkenhuis!” 

Ton: Woningstofferen is een ‘huiselijk’ vak. Letterlijk! Want je gaat zelf automatisch luxer en gezelliger wonen. 

Ton van Zon: coördinator Tapijtcentrum  

“Ik zie overal vrachtwagens van woninginrichters rondrijden met de tekst: ‘Collega’s gezocht!’ Eigenlijk best vreemd, dat er relatief weinig interieurvakmensen zijn. Want ten eerste heb je altijd werk. Ten tweede, is het een ambacht waar je al snel blij van wordt. Waarom? Je werkt oplossingsgericht en creatief - moet altijd wel iets bedenken voor dat ene gekke hoekje… Het is bovendien een heel ‘huiselijk’ vak. Je gaat zelf automatisch luxer en gezelliger wonen, door alle interieurkennis. En je maakt mensen gelukkig. Jongeren kunnen helemaal losgaan op de mini-trappetjes en -woonkamertjes die we aanbieden als lesmateriaal. De meesten worden razend enthousiast. De lol spat ervan af. Daarvoor wisten ze nog van niks. Daarom denken we als Tapijtcentrum graag mee met het Summacollege. Zodat we duidelijk kunnen maken hoe leuk dit werk is!”  

Jimmy: leerling Interieurvakman, werkt bij Tapijtcentrum  

“Ik heb festivals opgebouwd en afgebouwd. Lekker fysiek bezig zijn, dat spreekt me aan. Maar als 26-jarige ben ik inmiddels wel toe aan een baan met meer zekerheid en een hoger inkomen. Woningstofferen biedt veel kansen. Dus toen ik vorig jaar een vacature van het Tapijtcentrum zag, dacht ik: ‘Ik ga ervoor!’ Nu ben ik een contractverlenging verder. Het werk past bij mij. Elke dag is anders. En elk huis is anders. Ik heb zelfs al een expertise! Raambekleding ligt me goed. Misschien vanwege mijn bouw - lang, breed… Het lijkt me wel heel spectaculair om ooit een visgraatvloer te leggen. Cool! Maar mijn échte droomproject is een kasteel. Ik zou het van top tot teen stofferen met rijke, antieke stoffen… Tot die tijd, valt er nog genoeg te leren. Dit schooljaar begin ik met de opleiding Interieurvakman. Een ideetje van Ton en Leon. Ik blijf daarnaast gewoon werken bij het Tapijtcentrum. Ik vind het een mooi streven. Altijd blijven leren. Wat zal ik blij zijn als ik straks weet hoe ik veiliger moet werken. Dan snijd ik mezelf niet meer continu in de vingers, haha.”  

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de opleiding voor woningstoffeerder en de scholen waar deze opleiding wordt gegeven op de site van Interieurvakman m/v. Daar vind je ook informatie over andere ambachtelijke beroepen in de woonbranche waar veel vraag naar is, zoals keukenmonteur, parketteur en meubelstoffeerder.

Meer info