27/09/2023 | Leestijd 3 minuten

Jay (22) werkt bij ECCO: ‘Kleding en schoenen zijn mijn uitlaatklep!’

Wie de schoen past, trekke hem aan! Of, in het geval van Jay Dort: de sneaker. Deze coole 22-jarige winkelmedewerker van ECCO is namelijk verzot op exclusieve gympies, en dan het liefst van die peperdure limited editions die je als trofeeën bewaart in de kast. Bovendien is hij dol op verkoopcijfers, sociaalvaardig en altijd in beweging. De rol van schoenenverkoper past hem dus als een (hand)schoen.

Jay (22) werkt bij ECCO: ‘Kleding en schoenen zijn mijn uitlaatklep!’

Bewegen

“Behalve sneakers houd ik ook van mode. Ik vind dat kleding een soort kunst is. Toen ik opgroeide in Zaandam wist ik nooit wat ik wilde worden. Ik was bepaald niet de beste van de klas. Stilzitten en concentreren? Nee. Liever ging ik voetballen, dansen of basketballen. Toch waren er vakken die me wel aanspraken, zoals rekenen, wiskunde en gym. Blijkbaar houd ik van beweging en ben ik goed met getallen. Die eigenschappen komen wel van pas in een winkel. Dus toen ik een studierichting moest kiezen, vond ik dat de opleiding verkoopspecialist aan het ROC Amsterdam het beste aansloot op wie ik ben. Ook omdat het een BBL-opleiding is – dus ik kon leren en werken tegelijkertijd.”  

Ik ben blij hoe ver de retail me heeft gebracht.

Superinteressant

“Ik vond mijn opleiding superinteressant, omdat ik nu begrijp wat er gebeurt op de achtergrond van een winkel of bedrijf. Ik bleek zelfs een talent te hebben voor het omgaan met verkoopcijfers. Ik liet mijn berekeningen dan ook maar wat graag zien aan mijn docenten. Eén van de lastigste dingen vond ik websites maken. Maar dat kwam vooral doordat de functies van die website, waarmee we moesten werken, nogal beperkt waren. Het zag er goedkoop uit.”

Positief

“Ik vind schoenen dus heel leuk – misschien iets andere schoenen dan de exemplaren die ik verkoop bij ECCO, maar toch… Ik vind het bijzonder dat ik hier ben begonnen als stagiair, en nu veel verantwoordelijkheden heb. Inmiddels durf ik mezelf wel een ‘echte verkoper’ te noemen. Sociaal, behulpzaam en positief. Ik vind het heerlijk om elke dag met mensen in contact te komen, ze te helpen en ervoor zorgen dat ze met een glimlach weer weggaan.”

Sneakerjagen

“In mijn vrije tijd houd ik graag de markt voor exclusieve sneakers in de gaten. Ik heb ook weleens winst gemaakt met de online verkoop van sneakers. En kleding is mijn uitlaatklep. Ik houd ervan om door de stad te lopen, langs de etalages, me te laten inspireren en nieuwe items te scoren. En die dan elke dag weer thuis opnieuw uit te kiezen in mijn kledingkast. Combinaties maken: ja, graag!”  

Zoekende

“Zelf ben ik nog erg zoekende naar wat ik precies wil in het leven. Ik ben blij hoe ver de retail me heeft gebracht. Doordat ik houd van verkopen, zou ik ook altijd nog een baan kunnen vinden in de sales, bijvoorbeeld bij een groot bedrijf, is daarom denk ik ook de volgende stap in mijn carrière.”