27/01/2022 | Leestijd 2 minuten

In het naaiatelier bij Van Tilburg Mode vermaken coupeurs behendig de kleding van de klant

Werk in de Winkel ging dit keer een kijkje nemen in het naaiatelier bij Van Tilburg Nistelrode. Daar maakten wij kennis met Rianne Kaal (47) en Els van Veen (27). Zij werken allebei als coupeuse in het atelier. In de video vertellen zij wat hun werk inhoudt en wat dat werk zo leuk maakt.  

In het naaiatelier bij Van Tilburg Mode vermaken coupeurs behendig de kleding van de klant

Het vak van coupeur is een bijzonder ambacht. Het is specialistisch werk waarbij je veel met je handen werkt. In een naaiatelier is dan ook geen werkdag hetzelfde. Bij Van Tilburg wordt kleding uit de winkel als het nodig is precies op maat gemaakt. Bijvoorbeeld door het inkorten van een broek rok of jurk. Of wordt een jasje zo vermaakt dat het perfect past. Rianne en Els namen ons een dagje mee in hun werk.

Bekijk hier de video:

Wil je weten hoe je coupeur kunt worden?

Voor het mbo is er de BBL-opleiding Basismedewerker Fashion. Je leert maatkleding maken die speciaal voor één klant wordt gemaakt, en je leert confectiekleding maken. Dat is kleding in standaardmaten. Dat doe je door met patronen te werken. Je leert stoffen op maat te knippen en kledingstukken in elkaar te zetten. Je leert werken met verschillende stoffen en materialen.

Je kunt ook trainingen en opleidingen volgen bij de opleiding voor Meester Coupeur. Dit een doorstroomopleiding voor als je na je mbo-diploma je wilt specialiseren. Naast de 2-jarige voltijdstudie (hbo) en de deeltijdopleiding biedt de Meesteropleiding Coupeur ook diverse cursussen aan.