24/02/2018 | Leestijd 3 minuten

Houd de dief!

Totaal geen hart voor de zaak! Zo reageerde een klant in een grote woonwinkel nadat hij van het personeel gehoord had dat ze niets konden doen met zijn melding over een winkeldiefstal. Hij dacht, ik bied de dief op een presenteerblaadje aan en dan willen jullie hem niet ‘pakken’. Wat is dat nu voor een personeel?

Houd de dief!

Niet leuk om te horen als je in deze winkel werkt. Want zo kort door de bocht is het uiteraard niet. Maar wat zou jij doen? De dief aanhouden? En mag dat dan wel?

De situatie is inderdaad niet zo eenvoudig als de klant dacht. Want iemand aanhouden mag alleen als je zelf ziet dat iemand de intentie heeft om iets te stelen of gestolen heeft, het zogenaamde ‘heterdaadje’. Het personeel mocht de winkeldief niet aanhouden omdat ze de diefstal niet zelf hadden gezien. In deze situatie was het de klant die de winkeldief had mogen aanhouden. Iedere burger mag namelijk een andere burger ‘aanhouden’ op verdenking van een strafbaar feit. Alleen wist hij dat waarschijnlijk niet. En misschien durfde hij het ook wel niet. Want het aanspreken van een winkeldief is een spannende zaak.

Dit kun je doen

Hoe hoort het dan wel? In deze situatie had de klant het personeel kunnen vragen hem te assisteren bij de aanhouding van de dief. De klant had de verdachte dan kunnen aanspreken met “ik houd u aan wegens verdenking van winkeldiefstal” en het personeel had de politie kunnen informeren. Of klanten dit zullen doen, is natuurlijk de grote vraag. Nog beter is het daarom om zelf ervoor te zorgen dat dieven in jouw winkel geen gelegenheid hebben om te stelen. Dat doe je door zichtbaar te zijn en aandacht te hebben voor jouw klanten. Daar hebben de welwillende klanten profijt van én het schrikt winkeldieven enorm af.

Handige e-learning

Ook is het goed om te weten hoe het werkt zo’n aanhouding, mocht het toch zover komen. Speciaal hiervoor heeft FHKN een e-learning ontwikkeld die je kunt volgen.

FHKN is gespecialiseerd in trainingen om overvallen te voorkomen. Je kunt diverse online training doen op het gebied van veiligheid, agressie en criminaliteit. In 45 minuten leer je aan de hand van filmpjes en foto's van praktijksituaties hoe je de kans op een overval zoveel mogelijk kunt verkleinen. Ook komt aan bod hoe je het beste kunt handelen tijdens een overval en wat te doen na een overval. De training sluit af met een toets. Als je slaagt, kun je een FHKN-certificaat opvragen.