08/03/2019 | Leestijd 2 minuten

Het bedrijf failliet? Jij gelukkig niet.

Je hebt de nieuwskoppen vast gelezen: "Winkelketen CoolCat vraagt faillissement aan". Daarmee komt de inkomenszekerheid van bijna 1500 medewerkers, waarvan 1180 in Nederland, op het spel te staan. Een vervelende situatie. Hopelijk zit jij nog helemaal goed op je plek! Maar hoe zit dat volgend jaar? Of het jaar daarna? Het initiatief Youfit@retail is erop gespitst om werknemers bewust te maken van hun loopbaanpositie.

Het bedrijf failliet? Jij gelukkig niet.

Geen glazen bol

Je weet natuurlijk nooit zeker hoe het jouw werkplek vergaat. Zal het bedrijf blijven bestaan waar je werkt? Helaas kunnen we niet in een glazen bol kijken. Maar we kunnen onszelf wel bij voorbaat wapenen tegen eventuele tegenslag. Zo wijdt het project Youfit@retail zich aan het versterken van (winkel)medewerkers en biedt het werknemers de hand in het geval van een faillissement. Er valt genoeg te bedenken. Misschien kun je jezelf wel iets bijscholen? Die ene cursus volgen? Een evenement of workshop bijwonen? Zolang je jezelf maar interessant houdt voor de markt. Want dan maak je jezelf automatisch sterker wanneer eventuele verschuivingen in jouw werkveld ontstaan. En dan is er dus geen directe reden tot paniek.

Netwerken beter dan 100 sollicitatiebrieven

En wat als het dan ineens zover is? Wat doe je als je als werknemer ineens op straat staat? Karlien Haak, kartrekker van het project Youfit@retail, geeft als wijze les: “De ervaring leert dat je er verstandig aan doet om een netwerk te blijven vormen met andere gedupeerden. Ook al voelen zij bij een faillissement misschien ineens als concurrenten in plaats van collega’s. Ga in elk geval niet als een ‘kip zonder kop’ solliciteren of juist helemaal nietsdoen. Dat werkt niet. Een goed netwerk is beter dan 100 sollicitatiebrieven.”

Gratis coaching en loopbaantips

Youfit@retail biedt gratis coaching, loopbaantips en tests, zodat medewerkers meer grip krijgen op hun loopbaan. Karlien kan niet sterk genoeg benadrukken hoe belangrijk het daar gebruik van te maken. “In de onzekere retail-sector is het voor personeel essentieel om met de toekomst bezig te zijn”, vertelt Karlien. “Zodat je sterk staat als er toch iets gebeurt.” Dus: wacht niet af en denk aan je toekomst! Zodat geen enkel faillissement jou zal teisteren.

 
Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter