27/09/2021 | Leestijd 3 minuten

Hallo vrouwen: het is tijd om slimmer te onderhandelen!

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus: die uitdrukking heb je vast weleens gehoord en er zit zeker een kern van waarheid in. Zo communiceren mannen vaak heel anders dan vrouwen, ziet verkooptrainer Patrica van Amelsvoort. "Als het aankomt op onderhandelen, hebben juist vrouwen daar meer moeite mee hebben." Tijd voor verandering! 

 

Hallo vrouwen: het is tijd om slimmer te onderhandelen!

Door Patricia van Amelsvoort

Als het aankomt op onderhandelen, merk ik vaak dat juist vrouwen daar meer moeite mee hebben. Veel vrouwen vinden het lastig om voor zichzelf op te komen. Ze hebben eerder de neiging om met een klant mee te veren. Ze gaan minder snel de discussie aan. En ze willen vooral graag aardig gevonden worden.

Herkenbaar? Dan is het goed om te weten dat je heel makkelijk kunt leren om slimmer te onderhandelen. Zonder voorbij te gaan aan je eigen gevoel of je vrouw-zijn geweld aan te doen. Om stevig en vriendelijk een onderhandeling te kunnen voeren waarbij je ‘je vrouwtje’ staat, geef ik je hier twee tips die je morgen al in de praktijk kunt brengen.

Tip 1: realiseer je dat jij niet de enige bent die een deal wil sluiten. Je klant wil die deal net zo goed! Als je dat beseft, kun je daarop inspelen. Je klant is verliefd geworden op dat zuurstokroze pak of die exclusieve koffiemachine. Het gevoel dat ze het mee naar huis kunnen nemen en ervan kunnen genieten, dát hebben ze te verliezen. Jij bent dus niet de underdog in de onderhandeling!

Tip 2: zorg dat je de onderhandeling ingaat met ‘wisselgeld’. Bedenk vooraf wat je kunt inzetten om de klant over de streep trekken. Verkoop je een bank, bereken dan de prijs inclusief bezorgkosten. Twijfelt de klant, dan kun je aanbieden om de bezorgkosten voor jouw rekening te nemen. Verkoop je een fiets, adviseer dan een onderhoudsbeurt na de eerste 500 kilometer en vertel wat die kost. Twijfelt de klant, dan geef je die eerste beurt cadeau. Zo’n aardige geste kost jou weinig, maar maakt voor een klant vaak het verschil.

Slimmer onderhandelen komt je trouwens niet alleen goed van pas tijdens je verkoopgesprek. Het helpt je ook als je met je kinderen moet onderhandelen over hun bedtijd, met je man over de vakantiebestemming of met je baas over je salaris. Ga maar vast nadenken over je wisselgeld…

Patricia van Amelsvoort stond jarenlang zelf op de winkelvloer en kent de woonbranche van binnen en van buiten. Haar ervaring bundelde ze in VerkoopKracht: haar bedrijf verzorgt training en coaching op het gebied van communicatie en verkoop.

Meer weten?

Wil je je jezelf naar een hoger plan tillen? Sterker in de schoenen staan? De beste versie van jezelf tevoorschijn toveren? Een gesprek met een loopbaancoach kan je daarbij helpen. En werk je in de detailhandel dan kost je dat niets! Kijk hier voor de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Meer info