08/12/2020 | Leestijd 4 minuten

Failliet? Of toch niet? Over Carla’s turbulente jaar bij Expresso.

Als je denkt dat je na een ontslag op 54-jarige leeftijd nooit meer je droombaan kunt vinden, heb je Carla de Koning (57) nog niet ontmoet! De medewerker is happy bij het Hollandse modemerk Expresso in Lisse. Maar 2020 was wel even een gek jaar. Eerst kwam corona. Toen ging het moederbedrijf FNG – en dus ook Expresso – failliet, maar werd het merk alsnog gered … En hoe is het eigenlijk om Fred van Leer over de vloer te hebben? 

Failliet? Of toch niet? Over Carla’s turbulente jaar bij Expresso.

Ontslagen als 54-jarige 

In de jaren ’80 werkte Carla bij Hij Herenmode in Schalkwijk en Haarlem. “Vroeger stond je nog met een heel groot team in de winkel – studenten, vaste krachten. Heel gezellig!” In 1991 stopte ze vanwege zwangerschapsverlof met werken. Om in 2000 weer te beginnen bij de reserveerlijn van de Joop van den Ende musicals. Echter, toen het bedrijf op een dag werd overgenomen, werd Carla ineens ontslagen. “Het was een donderslag bij heldere hemel. Gelukkig ben ik positief ingesteld. Alles gebeurt met een reden, denk ik. Tijd voor een nieuwe kans! De retail begon weer te kriebelen…”

Mijn kinderen zeiden: ‘Mam, je gewoon wat meer geloven in jezelf!'

Arrogant solliciteren  

Carla: “Als je boven de 50 bent, is de kans nou eenmaal kleiner dat je via vacatureplatforms als Indeed je baan gaat vinden. Mijn kinderen zeiden: ‘Mam, je moet gewoon wat meer geloven in jezelf, ga ervoor!’ In plaats van brieven sturen, ging ik toen maar mijn gezicht laten zien bij uitzendbureaus en winkels. Enthousiasme is belangrijker dan leeftijd. Ik heb meer lef en ervaring dan vroeger. Toen ik zag dat er een nieuw filiaal van Expresso in Lisse werd geopend, ben ik er meteen op af gegaan, en uiteindelijk zelfs verkozen boven een jonger persoon!” 

Alles uit de kast met Fred  

“In maart 2019 kwam Fred van Leer bij Expresso over de vloer voor het televisieprogramma Alles uit de Kast. Ik had een hysterische dag verwacht, maar Fred is ontzettend integer. Ik geloof helemaal in zijn aanpak als stylist. Hij denkt ‘out of the box’, trekt iemand uit de comfortzone. Dat doe ik ook. Bijvoorbeeld als een klant vertelt dat jurkjes haar niet staan… Te tuttig, denkt ze, waarna ik reageer: ‘Wil je deze jurk even aantrekken, gewoon voor mij?’, en laat zien dat een jurk juist heel stoer en sexy kan zijn. Met Mexicaanse laarzen bijvoorbeeld, of en een leren jasje. Ik vind dat je de klant moet verrassen, maar dat je wel altijd open en eerlijk moet zijn en niets aan moet smeren. Want het is absoluut niet de bedoeling dat een vrouw thuis denkt: ‘Wat heb ik nóu weer gekocht?’”  

Schakelen 

“Toen Expresso dit jaar failliet ging, was dat wel even schakelen. Eerst denk je: ‘Ik kan me niet voorstellen dat dit bedrijf zal verdwijnen.’ Dan gebeurt het ondenkbare. “Gelukkig dat de winkel is overgenomen door Van Uffelen! Eind goed, al goed!”