30/11/2021 | Leestijd 5 minuten

‘Echte mensen met échte verhalen zijn mijn grootste inspirators’

Beau ten Wolde (20) woont in Koog aan de Zaan en werkt fulltime bij The Darling in De 9 Straatjes in Amsterdam. Eerst als stagiaire, nu als vaste shopmanager. "Ik geniet van mensen om me heen. Van de sfeer in de hoofdstad. Van échte gesprekken en blije gezichten."

‘Echte mensen met échte verhalen zijn mijn grootste inspirators’

Een aantal vragen aan Beau

 

Beau in 5 woorden…

“Extrovert , go getter, enthousiast, behulpzaam en zelfverzekerd.”

Wat heb je gestudeerd?

Verkoopspecialist mode aan het Jan des Bouvrie College in Amsterdam. Een kleine school met zo’n vierhonderd leerlingen.”

Ik doe alles om de klant met een goed gevoel naar huis te laten gaan.

Wat leerde je daar?

"Van alles over mode, stoffen en ook hoe je een winkel runt, de administratie bijhoudt en de inkoop regelt."

Hoe ben je in de detailhandel terecht gekomen?

"Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij The Darling. Een winkel met unieke betaalbare nieuwe en vintage mode, sieraden, home deco en accessories. Dat beviel me zo goed, dat ik aan het einde van mijn stage de ‘stoute schoenen’ aantrok en vroeg: ‘Hoe zouden jullie het vinden als ik hier fulltime blijf werken?"

En dat antwoord luidde…

"Ja! Als oud stagiaire was ik natuurlijk al goed ingewerkt. Dus zo’n deal zag de eigenaresse meteen wel zitten."

Waarom wilde je zo graag bij The Darling blijven werken?

"Ik krijg hier heel veel vrijheid. Ik word niet op mijn vingers gekeken, maar mag fouten maken en daarvan leren."

Wat vind je zo leuk het werk in de retail?

"Ik vind het gezellig om mensen om me heen te hebben. Dat persoonlijke praatje en een blij gezicht, na een goed advies. Dat miste ik enorm toen corona de winkels sloot."

Bewust geen baan in een peperdure shop? Waarom een baan in het midden- en niet het hoog segment?

"Daar droomde ik vroeger wél van, maar na mijn stage bij Dolce & Gabbana niet meer. Ik kwam erachter dat ik de klanten in het hogere segment minder ‘gezellig’ vind. Dit type klant wil vooral snel en veel aandacht voor zichzelf. En ik vind het ook leuk om over de winkel, de stad en jou en mij te praten."

Hoe ziet je werkdag eruit?

"Ik open The Darling, handel de webshoporders af, houd de winkel netjes en help mijn klanten."

Wat wil je nog leren?

"Ik zou graag nóg meer verantwoordelijkheden op me nemen. En zoveel mogelijk leren van de eigenaressevan. Waarom? Omdat ik ervan droom ooit iets voor mezelf te beginnen."

Wat zou je graag voor jezelf beginnen?

"Sinds twee weken heb ik mijn eigen webshop. Ik verkoop vintage en nieuwe kleding, een mix daarvan en accessoires dus tassen en sieraden en dan geïnspireerd op de style van de jaren 2000. Ook probeer ik merken te vinden die toen in waren bijvoorbeeld Juicy couture en Playboy. Als dat goed gaat, wil ik het groter maken en wie weet, ooit mijn eigen kledingwinkel openen."

Wat doe je om bij te blijven in je vak?

"Ik spar veel met mijn collega’s en volg de laatste trends, vooral op social media. Zo kan ik met mijn klanten meepraten en ook écht goed advies geven."

Hoe doe je dat, goed advies geven?

"Ik benader alles positief. Trekt een klant iets aan wat echt niet staat, dan zeg ik daar niets negatiefs over, maar geef ik simpelweg een andere optie. Alles om de klant met een goed gevoel naar huis te laten gaan."

En wanneer ga jij met een goed gevoel naar huis?

"Als de winkel goed gedraaid heeft, ik alles netjes heb afgerond en leuke gesprekken met verschillende klanten heb gehad."

Wie of wat is jouw grootste bron van inspiratie?

"Vroeger keek ik enorm op naar de grote designers, maar na mijn stage in het hoog segment interesseert me dat minder. Echte mensen met échte verhalen, die hier in de negen straatjes lopen, inspireren mij nu meer."

Shop till you drop? Of kun je de collectie in de winkel weerstaan?

"Als er een nieuwe collectie binnenkomt, wil ik altijd wel wat nieuws hebben. En niet alleen ik. Ook mijn moeder en vriendinnen zijn inmiddels groot fan."

Jouw gouden verkooptruc?

"Jaag de klant niet achterna. Hijg niet in iemands nek, maar bied je hulp kort en vriendelijk aan en laat de klant dan lekker zijn gang gaan."

Veelgestelde vragen

  Welke opleiding heb ik nodig als ik in een kledingwinkel wil werken?

Voor het werken in een kledingwinkel is in principe geen opleiding vereist. Wel vragen veel werkgevers een afgeronde opleiding verkoper detailhandel (niveau 2). 

Meer weten?

Wil jij ook alles weten over het runnen van een webshop? De e-Academy biedt diverse gratis e-learnings waarin je digitale skills binnen een mum van tijd worden bijgespijkerd. Zoals de e-learning 'omnichannel', waarbij je leert begrijpen hoe online en offline kanalen het beste kunnen samenwerken voor een optimale koopervaring. Wil je misschien weten hoe je online advertenties kunt inzetten? Je komt erachter tijdens de e-learnings 'introductie in SEA en SEA in de praktijk'. Vergeet natuurlijk ook niet de e-learning 'social media', zodat je met handige trucs jullie fantastische winkel in de spotlight zet. Is je werkgever lid van retailorganisatie INretail, dan blijf je ook in 2022 gratis toegang tot de e-Academy houden.

Meer info