06/04/2021 | Leestijd 5 minuten

Dit zijn dé 3 grote tuintrends voor 2021

Nog nooit is er zoveel aandacht besteed aan tuin of balkon, want mede door de pandemie sloegen we massaal aan het tuinieren. Dan de vraag: wat zijn dé tuintrends van 2021? Tuinbranche Nederland laat aan de hand van drie voorbeeldtuinen de nieuwste stijltrends zijn, waarbij levend groen de basis vormt. Maak kennis met de Zachte Veilige Tuin, de Biotoop Tuin en de Eigenzinnige Patiotuin. 

Dit zijn dé 3 grote tuintrends voor 2021

Corona werkt al een katalysator op de belangrijke ontwikkelingen in onze maatschappij. Milieu, biodiversiteit, watermanagement… Dit soort onderwerpen zijn in stroomversnelling geraakt door de coronacrisis. De overgang naar de nieuwe situatie verlangt van ons dat we actie ondernemen en onze gewoontes aanpassen. Het klimaat heeft onze volle aandacht. Vliegschaamte is een onderwerp van gesprek, en we streven naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen ongeacht afkomst, ras, gender of handicap gelijke kansen heeft. Dat vertaalt zich naar de tuintrends. De trendtuinen van 2021 dienen ter inspiratie met als doel een prettige, groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

De Zachte Veilige Tuin

Voor veel mensen kunnen klimaatverandering en artificial intelligence bedreigend aanvoelen. Als antwoord hierop ontstaat de behoefte aan een tuin die een veilig, vertrouwd gevoel geeft. Een tuin die je ‘omarmt’ met organische vormen. Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten intensiveren de zachte uitstraling waardoor iedereen zich extra op zijn gemak voelt. Een belangrijke accentkleur is roze. In de Zachte Veilige Tuin vormen gras, slingerende borders en afgeronde meubelen een uitnodigend geheel. De planten zijn huidkleurig zoals purperklokje (Heuchera) en zijn beweeglijk en transparant als siergrassen. Rijkbloeiende hortensia’s (Hydrangea) zorgen voor kleuraccenten. De ronde potten geven het geheel een huiselijke uitstraling.

Patiotuin

De Biotoop Tuin

Door de klimaatverandering en de pandemie zijn we ons bewust van noodzakelijke verandering. Onbekommerd consumeren is niet meer van deze tijd. Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang. In de tuin kun je een stukje natuur creëren, waarin je je helemaal kunt afzonderen. Een ideale omgeving om tot rust te komen en om ongestoord te werken. Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk. Waarom zou je de tuin niet als een klein ecosysteem inrichten? De beschutte Biotoop Tuin bevat veel hoge planten (zoals siergrassen) die je behaaglijk omringen. Regenwater kan door grind snel naar de bodem zakken, en wordt tegelijkertijd bovendien handig opgevangen in de minivijver met waterplanten. De schuttingen van beton en riet geven een extra ambachtelijke en duurzame uitstraling. Meisjesogen (Coreopsis) zorgt voor een vrolijk geelaccent tussen het welig groen. 

Binnentuin

Eigenzinnige Patiotuin

De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. We slikken die veranderingen niet voor zoete koek. Ook in de tuin is de zoektocht naar nieuwe verhoudingen zichtbaar. De vertrouwde indeling gaat letterlijk op de schop. Kleine halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen maken van de buitenruimte een nieuw, speels geheel. Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met de bakken en de planten ontstaat een spannend beeld. De monochrome, krachtige kleurvlakken, de geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én het ronde venster als doorkijk naar die toekomst, maken deze patiotuin. Het is bij uitstek een plek voor consumenten die de nieuwe tijd omarmen. Kleurrijke planten als zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een designmeubel maakt het af.

binnentuin

Bron: Tuinbranche Nederland 

Fotocredits: Maayke de Ridder 

Tuinontwerp en realisatie: Wim Wijsman Zeist i.o.v. Tuinbranche Nederland

Meer weten?

KIEM-trainingen stimuleert medewerkers om aan hun talenten te werken. Maar let op: Vanwege het coronavirus en de geldende maatregelen hebben we op dit moment geen trainingen op basis van open inschrijvingen beschikbaar. Wel kunnen in-company trainingen op eigen locatie worden georganiseerd. Neem daarvoor even contact met ons op.

Meer info