17/12/2019 | Leestijd 3 minuten

December in de winkel is een feestje

Maar je moet zelf de kerstversiering ophangen  

Werken in de winkel is een feestje. Maar je moet zelf de slingers ophangen. En dus ook de kerstkransjes, maretak, knuffels, lampjes…. De drukste dagen van het jaar zijn eveneens de gezelligste dagen. Kijk, natuurlijk kun je gewoon de kunststof kerstboom uit het stoffige magazijn halen en neerzetten. Klaar. Maar waarom zou je niet wat extra sfeer en sentiment toevoegen? Maak er wat moois van!

December in de winkel is een feestje

Door Marie Gon  

Stap 1: de etalage

Veel winkels hebben een ondiepe etalage. Dat maakt een spectaculaire raampartij in kerstthema natuurlijk iets lastiger. Toch is ook hier genoeg moois te bedenken. Tip: denk in laagjes, zo ontstaat diepte. Gebruik als eerste laag het raam. Daar kun je bijvoorbeeld een mooie tekst of wens op plaatsen in folie. Met verf op waterbasis schilder je bovendien gemakkelijk enkele leuke dessins op de ruit. Wees gerust: die haal je er in januari met een verfkrabbertje zo weer vanaf. De volgende laag kan een mooie baan stof of behang zijn. Zo ontstaat een soort coulisse-effect, net als in het theater. Het wordt speels als je er een extra baan voor of achter plaatst die net wat korter is.

“Less is not more, less is a bore!”

Stap 2: bedenk een thema

Een krachtig thema, in kleur, vorm en/of stijl, geeft jouw winkel een dosis cachet. Denk aan het thema liefde, wintersport, marshmallows, je kunt het zo gek en creatief niet bedenken. Een eclectisch tafereel kan ook. Dat doe je door een fijne mix van stijlen te gebruiken. Dat past ook goed in deze tijd.

Stap 3: decoreer!

Alhoewel je niet snel ‘over the top’ gaat in aanloop naar Sinterklaas, kerst en nieuwjaar (Less is not more, less is a bore), wil dat nu ook weer niet zeggen dat je een soort confettikanon met kerstattributen en decoraties moet loslaten op de winkel. Voor een wat meer gesoigneerd resultaat kun je beter een paar plekken kiezen waar je de kerst-styling sterk neerzet. Een mooie tafel met ingepakte cadeautjes en andere frivoliteiten bijvoorbeeld. Zo focus je op een paar presentaties en komen de artikelen nog steeds tot hun recht.

Light my fire

Ook een tip: gebruik veel sfeerverlichting. Laat de etalage ‘s avonds wat langer branden, zodat voorbijgangers nog even kunnen nagenieten. Lees ook op Werk in de Winkel hoe je de verlichting kunt aanpassen ten tijde van de winter. (link naar verlichting-artikel) Werk in de Winkel wenst jou en je team heerlijke feestdagen!

Werk in de Winkel wenst jou en je team heerlijke feestdagen!

Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land af op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.