17/06/2019 | Leestijd 3 minuten

De sprankelende herfst- en wintertrends 2019

De terrassen zitten vol zonliefhebbers, maar op fashiongebied wordt alweer volop gespeculeerd over de herfst en winter. Half augustus komen de najaarscollecties immers weer in de winkels. Wat kunnen we verwachten?

De sprankelende herfst- en wintertrends 2019

Door Carla van den Puttelaar

Jawel: pastel!

Het belooft een zachte winter te worden. Qua kleur dan. Een jaar of tien geleden was het nog ondenkbaar: pastelkleuren in de winter. Maar zwart slaat niet langer de klok. Er doemen lichte paars- en lilatinten op binnen de heren- en damesmode deze herfst en winter. De uitdaging voor de winkelmedewerker? Deze met elkaar combineren tot een levendig geheel. Zo worden pasteltinten veel verenigd met geel-, groen- en bruintonen.

Puffy en fluffy

Het wordt een ‘puffy’ seizoen! Tijdens de koelere maanden van dit jaar verschijnt een scala aan gewatteerde stoffen met luchtkussentjes. En dat geldt niet alleen voor jassen. Ook broeken worden flink opgevuld met volle, warme stoffen. De natuur is nog altijd een grote inspiratiebron, zo zien we veel dessins, texturen en kleuren met mineralen, gemarmerde stenen, mysterieuze landschappen en zeldzame metalen. Nog zo’n typisch thema: het ‘omarmen van perfectie’. Dat uit zich in kreukelige stoffen, gekrompen wolkwaliteiten, ingeperste plooien en gehavende leersoorten.

Glossy twenties

Misschien komt het door een positieve ‘flow’ in het modebeeld, of de bloeiende economie, maar de glanzende stoffen geven een mooie knipoog naar de ‘roaring twenties’. Pailletten geven een show, satijn doet nog altijd gezellig mee, en er wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe technologische glimmende stoffen. Luxe alom. Shinen in een volledige glansoutfit? Dat mag. Maar de glimmertjes worden op de catwalk ook met matte effecten gecombineerd voor een spannende twist. Vakmanschap en waardering voor oude technieken krijgen een sterke herwaardering. Sportief en elegantie strijden om voorrang. En dat pakt spannend uit. Denk aan western- en balletinvloeden: stoer en toch lieflijk.

Fotografie: Jeroen Snijders

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.