13/04/2022 | Leestijd 5 minuten

Bonte kleuren en een exotisch tintje: Marie-Gon spot de nieuwste woontrends in Parijs

Kleurexpert en designer Marie-Gon pakte eind maart de trein naar Parijs voor een bezoek aan vakbeurs Maison et Object. Daar ging ze een records aan stands en showrooms af op zoek naar de nieuwste kleuren, materialen en dessins. De high lights heeft ze een samengevat in een bruisend beeldverslag.

Bonte kleuren en een exotisch tintje: Marie-Gon spot de nieuwste woontrends in Parijs

We stelden Marie-Gon een aantal vragen:

Door corona waren de vakbeurzen in binnen- en buitenland lange tijd gesloten. Hoe was het om weer naar een beurs te gaan?
“Je proefde bij iedereen dat blije gevoel om eindelijk weer eens producten in het echt te kunnen bewonderen, te zien voelen en ruiken. Maison et Object werd dan goed bezocht, maar er was genoeg ruimte en tijd om alles bekijken en iedereen spreken. Eindelijk!”

Wat stond er bij jou op het verlanglijstje om te bezoeken?
“Ik wilde per se naar de showroom van India Mahdavi. Ik bewonder haar enorm; haar kleurgebruik, haar designs. De presentatie was een wereld op zichzelf; alles was zo mooi bij elkaar gepresenteerd in een schitterend oud pand. Het hele plaatje klopte, ook hoe je werd benaderd door de crew van de winkels, zo open en enthousiast. De mensen die voor haar werken zijn ook allemaal fan. Ik had het geluk dat Mahdavi haar laatste boek signeerde, dus ik kon haar zelfs even in levenden lijve ontmoeten.”

Wat waren voor jou de drie grote blikvangers in Parijs?
'Milla & Milli (Kroatië) presenteerde een supermooie poef heel subtiel geïnspireerd op een vijver blad.

Milla & Milli (Kroatië)

All Origine uit Italië: geweldige stand vol met unieke vondsten prachtig bij elkaar verzameld.

En Popus Editions voor hun geweldige kleurrijke stand. 

Welke trends en ontwikkelingen heb je gespot?
"Er is weer een vette knipoog naar nostalgie, die soms lijkt terug te gaan tot de oudheid, alsof producten zijn opgegraven. Ik zie enorme kleuruitspattingen. Niet meer het ton sur ton van de laatste jaren, maar juist een bonte mix van allerlei kleuren. Je zag veel rotanmeubelen met vernieuwende vormgeving, een soort exotische explosie. Misschien omdat we even niet naar de tropische oorden konden reizen, is daar nu meer behoefte aan. Als tegenhanger is er ook een stijl die juist super-zen is, met prachtige ingetogen en sobere ontwerpen, zonder enig opsmuk. De trends zijn een reactie op de verschillende gevoelens die heersen: het mag allemaal wel wat simpeler, want de wereld is al ingewikkeld genoeg. Maar ook: kleur mag weer, want het is al grijs genoeg.”

Wat zijn belangrijke trendkleuren?
“Dé nieuwe kleur van nu is zacht licht geel. Heel bijzonder om die tint nu terug te zien. Het was in de jaren 90 een hele populaire kleur, en die komt echt weer om de hoek kijken. Lila was er al even, maar zet nu door in dessins en accessoires en soms zelfs ook in zitmeubelen.”

Welke materialen springen in het oog?
“Veel rotan en exotische meubelen. Bamboe is heel duurzaam, want het groeit heel snel. Dat past in deze tijd. Vernieuwend is dat het zo nu en dan in kleur is afgelakt, in hoogglans, het krijgt dan letterlijk een nieuw jasje.

Je ziet ook veel poreuze materialen, zoals het kalksteen travertin. En keramiek en glas, niet alleen in potten en vazen, maar ook in krukjes en bijzettafeltjes.”

Welke dessins vielen je op? En waar ben je zelf fan van?
“Ik hou wel van de nieuwe romantiek; met bloemen, maar niet tuttig. We zien ook veel vlakverdelingen, alsof het een schilderij van Picasso, en dan vooral in aardse tinten. Kleurverloop, zogenaamde gradients, is er ook nog steeds, dit lijkt wel een evergreen te worden.”

Vakbeurzen zijn een mooie plek om je te laten verrassen. Heb jij een tip om -dichtbij huis- inspiratie op te doen?
“Bezoek regelmatig een museum, ook dáár doe je inspiratie op. En ook dicht bij huis zijn leuke vakbeurzen, zoals Design District in Rotterdam in juni, of de expositie ‘Vorm aan de vecht’ in Buitenplaats Doornburgh in Maarsen. En speur eens ook naar (vaak gratis) webinars die leveranciers geven om te inspireren. Bijvoorbeeld die van Orac op 26 april. Conceptstores zijn ook een bron van inspiratie. Nishi market in Rotterdam, Blur your life in Amersfoort, Made Conceptstore Den Haag, om er een paar te noemen. Zoek inspiratie ook juist niet in woonwinkels, maar ook in toffe restaurants, of fashionwinkels.”

Je kunt Marie- Gon volgen op Instagram

Meer weten?

Marie-Gon heeft alle indrukken die ze tijdens haar bezoek aan Maison & Object heeft opgedaan verzameld in een kleurrijk trendreport met in het oog springende beelden van de beurs. Het online boekje bestaat telt 14 pagina’s en zoomt in op kleurgebruik, dessins, materialen, finish en vormgeving. Het trendreport is voor € 9,50 exclusief btw te bestellen. Als je het trendverslag aanschaft, krijg je er de online masterclass over trends t.w.v. 47 euro gratis bij met de kortingscode: WIDWTRENDS

Meer info