13/04/2016 | Leestijd 4 minuten

Beste praktijkopleider van Nederland

Maris Marissen is verkoopmanager bij Woonexpress in Waakwijk. Op 18 maart 2016 werd hij uitgeroepen tot beste praktijkopleider van Nederland. De jury prees zijn passie om stagiaires te begeleiden naar een mooie toekomst in de woonbranche.

Beste praktijkopleider van Nederland

 

Door Annet van Baarle

“De toekomst van medewerkers, daar ben je zelf verantwoordelijk voor”


Wat doet je als praktijkopleider precies?
“Ik begeleid BBL- en BOL-studenten van het MBO beroepsonderwijs. Op school krijgen leerlingen de theorie aangereikt, als praktijkopleider vertaal je die naar de werkvloer. Ze stappen binnen met leerdoelen en daar begeleid ik ze bij. Dat doe ik door middel van periodieke gesprekken. Je staat dus niet continu naast ze, maar bent vooral bewaker van het totale proces; de ontwikkelingen van de student, maar ook zijn of haar ontwikkeling binnen het bedrijf.”

Waarom heeft de jury jou tot de beste praktijkopleider gekozen?
“Ze roemden mijn bevlogenheid. Ik zet mij niet alleen in voor mijn eigen organisatie, maar voor de hele woonbranche. Ik zit in adviescommissies van meerdere opleidingscentra om er voor te zorgen dat het onderwijs zich blijft ontwikkelen en verbeteren. De toekomst van medewerkers, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Mijn rol is een brug slaan tussen schoolopleiding en student, theorie en praktijk. Je wilt dat er studenten worden afgeleverd die beroepsbekwaam zijn. Door op deze manier betrokken te zijn kun je zorgen dat je de mensen krijgt die je vraagt, maar ook zorgen dat leerlingen een goed beroepsbeeld hebben, zodat ze weten welke passie je nodig hebt om in de woonbranche te werken.”

Hoeveel stagiaires begeleid je per jaar?
“Van de langdurige stages komen er per jaar drie van een BBL-opleiding circa zes van een BOL. We hebben ook nog snuffelstages van drie dagen, maar die tel ik niet mee, die vind ik meer bij de sociale verplichting horen.”

Waar let je op als je een stagiair aanneemt?
“BOL-studenten gaan naar school en doen tijdens hun opleiding werkervaring op. De BBL-student is in feite een medewerker die één dag in de week naar school gaat. Ik kijk of iemand geschikt is voor in het bedrijf. Van elke drie BBL- stagiaires treden er twee bij ons in dienst. In de 10 jaar dat ik bij Woonexpress werk, zijn onder mijn begeleiding zo’n 30 studenten bij de Mandemakersgroep gaan werken. Met een stageplek bied ik ze in feite een baan aan, dus behandel ik de aanvraag als een vacature. Ik probeer te achterhalen of er een bepaalde passie is. Wij leveren een dienst,  je moet het leuk vinden om met mensen in contact te komen en met collega’s iets willen bereiken. Ik laat elke stagiair altijd een dagje meelopen in de winkel, dan zie je snel genoeg wat ze kunnen.”

Wat zou je willen zeggen tegen bedrijven die nog geen bedrijfsopleider hebben?
“Met een goede bedrijfsopleider creëer je toegang tot goed opgeleide mensen. De tendens is dat er geen goede afstemming is tussen opleiding en praktijk. Je kunt er voor je eigen vakgebied aan meewerken dat die connectie er wèl is. Vanuit het bedrijfsleven moet je bereid zijn om in goede praktijkopleiding te investeren. Je moet eerst zaaien om te kunnen oogsten.”

Woonexpres Waalwijk
Professor Kamerlingh Onnesweg 8,

5144 NR Waalwijk


AnnetAnnet van Baarle is freelance journalist en communicatie adviseur. Zij gaat op zoek naar persoonlijke verhalen van ondernemers en ontwerpers uit woonbranche.