26/01/2023 | Leestijd 4 minuten

5 lastige vragen die je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek…

Het sollicitatiegesprek kan spannend zijn. Maar het draait allemaal om een goede voorbereiding. Weet jij het antwoord op deze vragen? Dan stap je vol zelfvertrouwen over de drempel, op weg naar jouw droombaan! Het Algemeen Dagblad publiceerde op 24 februari een artikel met tips van twee sollicitatiecoaches en een HR-expert.

5 lastige vragen die je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek…

“Een sollicitatiegesprek is in deze arbeidsmarkt veel meer een kennismakingsgesprek geworden dan een kruisverhoor”, vertelt Sanne Quint van HR Expert Bureau. “De sollicitant moet zich op zijn gemak voelen.” 

Vraag 1: ‘Stel jezelf eens voor?’

Veel sollicitanten beginnen van de zenuwen hun hele cv op te noemen – maar die heeft jouw toekomstige werkgever allang gezien. Hij/zij hoort veel liever wat jij leuk vindt. Vertel wat je graag doet in het weekend. Hoe je huisdier heet. Hobby’s, verzamelingen, passies… Terloops kun je benoemen waar je plezier uit haalt in je carrière.  

Vraag 2: ‘Waarom pas jij binnen deze functie?’

Het is verleidelijk om jezelf te verkopen, maar dat kan enigszins krampachtig overkomen. Zet liever van tevoren op papier wat jouw vaardigheden zijn en markeer wat er daarvan overlapt met de taakbeschrijving van de baan waarop je solliciteert. Misschien heb je wel cursussen of workshops gevolgd die aansluiten op deze functie. Of misschien ben je een talent met financiën, administratie, logistiek, het organiseren van evenementen – wat dan ook.

En wees eerlijk. Zeg niet dat je ‘verstand’ hebt van bepaalde dingen als dat niet zo is. Zeg dan liever dat je er ‘affiniteit’ mee hebt – dit betekent dat je er meer over wilt leren.

Vraag 3: ‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’

Deze vraag draait om vertrouwen. De werkgever wil graag bevestigd krijgen dat jij jezelf zal toewijden aan de nieuwe baan. Je hoeft dus geen specifiek antwoord te geven over welke hoge functie jij over vijf jaar ambieert. Laat zien dat jouw leerdoelen terugkomen in deze uitdaging – maar dat je er tegelijkertijd ook al bekwaam genoeg voor bent.  

Vraag 4: ‘Wat zijn je zwakke punten?’

Veel sollicitanten vinden dit een griezelige vraag – want hoe kun je hier nou een goed antwoord op geven? Verwerk in je antwoord het woord ‘aandachtspunten’, in plaats van ‘zwakke punten’, dan geef je er al meteen een positieve draai aan. En bedenk van tevoren een paar leermomenten die je hebt ervaren. Tegen welk probleem ben je aangelopen, hoe heeft het jou wijzer gemaakt als werknemer en hoe doe je dit de volgende keer beter?  

Vraag 5: ‘Heb jij verder nog vragen?’

Zeg nooit: ‘Nee.’ Vragen stellen geeft een professionele indruk. Schrijf van tevoren op wat je wilt weten over het bedrijf, neem desnoods een paar vragen mee in een notitieboekje. Of probeer dieper in te gaan op de informatie die je zojuist is gegeven: “Kun je dat onderwerp nog iets meer toelichten?”, “Hoe ziet een werkdag eruit in dit bedrijf?” of “Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het team?” Zo ga je met een knaller de deur uit! Vraag ook hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt.  

Leuke banen

Psst… Op zoek naar een nieuw baan in de interieurbranche? Heb je weleens op vacaturesitewonen.nl gekeken? Nog meer leuke vacatures in de retail vind je hier.

Meer weten?

Ben jij opzoek naar een nieuwe baan en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan kun je terecht bij de loopbaancoaches van Jouw Talent in de Winkel en Youfit@retail voor gratis advies. Kijk hier voor meer informatie.

Meer info