23/12/2021 | Leestijd 6 minuten

3x verschillende studenten, allemaal dezelfde passie voor een baan in de winkel

Past een baan in de winkel bij een druk studentenleven? Die vraag stellen we aan Emiel, Chimene en Bart van de winkelketen Schuurman Schoenen. Deze jonge verkoopmedewerkers zijn positief verrast door het leven in de retail. 

3x verschillende studenten, allemaal dezelfde passie voor een baan in de winkel

Wat informatie over Emiel

Emiel volgt naast zijn fulltimebaan bij Schuurman Schoenen een deeltijd opleiding commerciële economie aan de Hogeschool Saxion in Enschede. "Verkooptargets motiveren mij enorm."

Wie ben je?

“Emiel Mogezomp, 21 jaar, filiaalmanager bij Schuurman Schoenen in Haaksbergen.”

‘21 jaar en nú al filiaalmanager?’

“Ja, dat hoor ik vaker, haha. Maar het kan echt. Zelfs terwijl je nog studeert.”

Hoe ziet je week er dan uit?

“Op de maandagen ga ik naar school tussen kwart voor vier ’s middags en kwart over negen ’s avonds, verder werk ik gewoon fulltime.”

Studeren én fulltime werken. Is dat te doen?

“Het is best pittig, maar ik haal zo veel energie uit mijn werk, dat het niet uitmaakt. Als ik fulltime naar school zou gaan, zou ik niet gelukkig worden. Op mijn vijftiende kwam ik er al achter dat ik werken leuker vind dan school.”  

Wat vind je leuk aan de retail?

“Tijdens mijn eerste bijbaantje - op mijn vijftiende bij Intersport - merkte ik hoe gezellig ik het vond om de hele dag mensen te ontvangen, én tegelijkertijd ook nog eens verkoopdoelen te halen. Verkooptargets motiveren me enorm. Ik ontvang zo veel waardering voor wat ik doe... Laatst kwam er een klant een cake brengen na een tevreden aankoop. Dat maakt me zo blij! En in de retail krijg je relatief snel veel verantwoordelijkheden.”

Wat vind je leuk aan Schuurman Schoenen?

“Er heerst een familiecultuur. De sfeer is laagdrempelig en het personeel is, onderling ook, erg betrokken. Daarnaast krijgt iedereen hier de kans om zichzelf te ontwikkelen en daarbij eventueel door te groeien.”

Welke verantwoordelijkheden heb jij?

“Ik geef nu al leiding aan een team van tien man. Daar komt van alles bij kijken. Contracten verlengen, gesprekken voeren, doelstellingen doorspreken… Ik probeer iedereen bij het bedrijf te betrekken. En ik leer om sommige dingen uit handen te geven. Je kunt onmogelijk alles zelf doen.”


Wat informatie over Chimene

De 22-jarige Chimene studeert voor fysiotherapeute aan de Hogeschool Saxion in Enschede. Ze werkt op de zaterdagen als verkoopmedewerker bij Schuurman Schoenen. 

Wie ben jij?

“Chimene van den Berg, 22 jaar en zaterdaghulp bij Schuurman Schoenen in het filiaal in Goor.”

Wat vind jij leuk aan de retail? 

“Dat ik mijn schoenenverslaving volop kan inzetten om mensen te adviseren, haha. Cowboylaarzen, sneakers, hakken…. Ze kunnen je look maken of kraken. Dat fascineert me. En je werkdag in de winkel begint altijd relaxed en gezellig. Een kopje koffie met een collega, wachten tot de eerste klanten binnenkomen. Helemaal prima.”

Waar ben jij goed in?

“Doordat ik in mijn werk zo veel verschillende voeten zie, leer ik veel over de stand van de voeten. Dus ik kan inmiddels goed zien of een schoen werkelijk goed zit, of niet. Daardoor kan ik de klanten goed adviseren. En één van mijn geheime talenten is het verkopen van onderhoudsartikelen. Veel mensen hebben geen idee welke beschermende sprays ze precies moeten gebruiken op welk materiaal, en hoe vaak. Ik vind het fijn om dat uit te kunnen leggen.” 

Hoe combineer jij werken en studeren?

Chimene: “Mijn bijbaan is heel flexibel, ik kan aangegeven wanneer ik ingeroosterd wil worden. Doordat ik doordeweeks naar school ga en in het weekend bijspring, overlappen mijn lessen en werktijden niet met elkaar. Soms help ik ook op vrijdagavond.”

Wat maakt jouw dag geslaagd?

“Als de sfeer in de winkel weer knus en gezellig is geweest. Daar help ik graag aan mee. Ik doe bijvoorbeeld wedstrijdjes rennen met de kinderen. Dan zeg ik: ‘Mooie schoenen! Maar zijn ze ook een beetje snel?’ En dan trekken we een sprintje door de winkel. Een grapje en een lolletje hoort bij dit werk. Al helemaal in zo’n authentieke winkel als Schuurman.”


Wat informatie over Bart

Bart Schuurman, je zou denken: 'de zoon van', maar het is geheel toevallig dat hij dezelfde naam draagt als de winkel waar hij werkt. Bart studeert voor manager retail aan het Drenthe College in Assen. 

Wie ben je?

“Bart Schuurman, 21 jaar, magazijnmedewerker van Schuurman Schoenen in Assen.

Werk en studie-balans?

Bart: “Veel mensen vragen me of ik het lastig vind, een mbo-opleiding combineren met een baan. Maar ik vind het zelf eigenlijk wel meevallen. Mijn bijbaan bij Schuurman Schoenen is de perfecte afwisseling van mijn studie. Ik werk de vrijdagavond, de zaterdag en de koopzondagen. En verder studeer ik voor manager retail. Die combinatie bevalt me prima.”

Wat leer je zoal?

“Op de winkelvloer leer ik dat je niet iedere klant hetzelfde moet benaderen. Dat er een verschil is tussen de klanten, je hebt bijvoorbeeld sociale maar ook dominante klanten.”

Waar wil je beter in worden?

“Ik ben vanuit mezelf best terughoudend. Maar als je manager wilt zijn in de retail, moet je ook initiatief durven te nemen. Doordat ik al in een winkel werk, kan ik dit mooi oefenen in de praktijk.”